Virágfánk

2016. február 12.

Virágfánk

Hozzávalók:

1 kg félfogós  liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)

8 dl tejföl

1,5 dkg élesztő

1 sütőpor

1 kk. só

1 késhegynyi szódabikarbóna

2-3 ek. porcukor

4 tojás sárgája

diónyi zsír

citromhéj vagy vaníliás cukor

tej

 

A sütéshez:

olaj

a mélyedés készítéséhez villára szúrt parafadugó

 

A tálaláshoz:

porcukor

lekvár

 

Elkészítés

A jó kelt tészta készítéséhez lényeges, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek, langyosak legyenek. Az élesztőt elmorzsoljuk a tejfölben, majd a liszthez adjuk a többi hozzávalóval együtt és elkezdjük dagasztani a tésztát. A tésztának keményebbnek kell lennie, mint a klasszikus fánktészta, ezért langyos tejet csak annyit adjunk hozzá, ha nem elegendő a tejföl, amennyiből egy jó állagú, nem túl lágy tésztát kapunk. Ha már szép sima a felülete és elválik az edény falától, akkor letakarva, langyos helyen hagyjuk megkelni.

Miután a tészta megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és nagyjából másfél centi vastagságúra nyújtjuk. Virágformájú szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, majd kettesével „összeragasztjuk” őket.  A megmaradt tojásfehérjéből megkenjük az egyik darab közepét és erre helyezünk egy másik darabot úgy, hogy a szirmok ne egymásra essenek, hanem egymás közé.

Egy lábosba annyi olajat öntünk, hogy a fánkok ne süllyedjenek az edény aljára és jó melegre hevítjük. A virágfánkot nem sütjük forró olajban. Miután belehelyeztük a fánkot a lábosba, rögtön a villára szúrt dugóval egy kis mélyedést nyomunk a közepébe és szép zsemleszínűre sütjük. Miután kiszedtük, lecsepegtetjük róla az olajat és porcukorral valamint  lekvárral a közepében kínáljuk.

Vissza az oldal tetejére