Túrós lepény

2014. április 18.

Túrós lepény

Hozzávalók: (1 tepsihez)
40 dkg liszt
1 tojás
1 csomag élesztő
tej, amennyit a tészta felvesz (kb.: 3-4 dl)
15-20 dkg cukor
3-4 evőkanál olaj
10 dkg libazsír (vagy vaj) 

Túrós töltelékhez
½ kg túró
2 tojás
15 dkg cukor
1 evőkanál liszt
3-4 db főtt krumpli áttörve
1 nagy tejföl
fahéj

Sósan is készíthetjük, akkor nem kell cukor a töltelékbe, hanem ízlés szerint sózzuk és apróra vágott kaprot keverjünk bele.

Elkészítés
Az élesztőt langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, majd a liszttel, a tojással, a zsírral vagy vajjal, a cukorral és annyi langyos tejjel, amennyit a tészta felvesz, jól kidagasztjuk. Amikor már szép sima a tésztánk, hozzáadjuk az olajat és addig dagasztjuk tovább, amíg elválik a tészta a kéztől és az edény falától. Meleg helyen, letakarva fél órát kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A főtt krumplit burgonyatörőn átnyomjuk, majd a túróval, a  tojással, a cukorral, a liszttel és a tejföllel jól kikeverjük.

Amikor a tészta a duplájára kelt, lisztezett nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk, és kizsírozott tepsibe tesszük. Még 5-10 percet hagyjuk kelni, utána tesszük csak a tésztára a túrós keveréket, és egyenletesen elsimítjuk. Cukros fahéjjal megszórjuk a tetejét és előmelegített 180 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük.

A tetejét rácsosan díszítve megszórhatjuk fahéjas porcukorral.

Vissza az oldal tetejére