Somogyi libapörkölt

2017. június 08.

Hozzávalók:

A pörkölthöz:
4,5 kg-os liba
35 dkg vöröshagyma
2 szem paprika
2 paradicsom
2 evőkanál őrölt paprika
fél evőkanál só
fél teáskanál őrölt bors
fél teáskanál majoránna
fél fej fokhagyma

 

A galuskához:
40 dkg finomliszt
40 dkg rétesliszt
4 tojás
6 dl víz
2 teáskanál só

Előkészítés:
Veszünk egy 4,5 kg-os libát, azt lebőrözzük és kicsontozzuk. A csontot felrakjuk alaplének (só, bors ízlés szerint).  Legalább 4 órát főzzük. A bőrét és a zsírját lekockázzuk és kisütjük. A kicsontozott (kb. 2,5 kg-os) libahúst 2×2 cm-es kockára vágjuk.
Az előkészített libazsírban aranysárgára lepirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a lekockázott húst, és tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát.
Megszórjuk őrölt paprikával, sóval, borssal, és tisztított, apróra vágott fokhagymával fűszerezzük. Felöntjük az alaplével, hogy a húst ellepje. A főzés közben elpárolgott alaplevet pótoljuk, és az ételt készre főzzük. Mielőtt elkészülne, belerakjuk a majoránnát és a libamájat.
A galuskához az alapanyagból közepesen lágy masszát keverünk. Bő, lobogó sós vízben (4-5 liter vízhez 3 teáskanál sót és 1-2 evőkanál olajat adunk) több részletben kifőzzük a galuskát. Tálból, kanállal szaggatjuk ki. Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük, és tálba tesszük a kész galuskát.
Vissza az oldal tetejére