Olajos hal és halpástétom

2015. január 09.

Olajos hal és halpástétom

Kovács Géza, nagykörüi halász receptje

 

Hozzávalók:

3- 3 és fél kg keszeg

másfél-2 kg vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

majoranna

babérlevél

őrölt fekete bors

olaj

 

Elkészítés

Ennek az ételnek az elkészítéséhez egy 4-5 literes kukta szükséges. A halat tisztítsuk meg, fejét, farkát és az uszonyokat vágjuk le és körülbelül  ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A kukta aljára behelyezzük a betétet, majd elkezdjük a rétegezést. Először egy sor halszeletet helyezünk az edény  aljára, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meghintjük majorannával és beterítjük a karikára vágott vöröshagymával, és a vékony szeletekre vágott fokhagymával. Végül 2-3 db babérlevelet fektetünk a hagyma tetejére. Folytatjuk a rétegezést a feldarabolt hallal, ízesítjük, majd a karikára vágott vöröshagymával borítjuk. Körülbelül 3/4 –éig töltjük meg a kuktát, és úgy fejezzük be a rétegezést, hogy a vöröshagyma legyen a tetején. Annyi olajat öntünk alá, hogy lehetőleg ne lepje el, de ha mozgatjuk a kuktát akkor lássuk benne az olajat. Ráhelyezzük a tetejét és feltesszük főzni. Először lehet alatta nagyobb is a láng, amíg a kukta szelepe elkezd pöszörögni, utána vegyük kicsire alatta a tüzet és 2, 2 és fél órát főzzük.

Ez alatt az idő alatt teljesen megfő a hal, még a szálkák is puhák lesznek. Ha már ki lehet nyitni a kukta tetejét, akkor vegyük ki a babérleveleket és az elkészült halat már fogyaszthatjuk is. Miután kihűlt hűtőben tároljuk.

 

Halpástétom

A halpástétomhoz ugyanígy főzzük meg a halat, annyi a különbség, hogy miután kivettük a kuktából, jól csöpögtessük ki belőle az olajat, majd ízesítsük mustárral, fokhagymával, elkapart füstölt szalonnával és alaposan keverjük össze. Aki szereti erősen, csípős paprikát is adhatunk hozzá.

Vissza az oldal tetejére