Méz sör

2013. augusztus 09.

Méz-sör vagy méh-ser

Hozzávalók:
1-2 kg méz
10 liter víz
30 gr komló
80-100 gr száraz kovász

Elkészítés
A mézet a vízzel főzzük kb. 3 órán át. Amikor már forr a víz, beletesszük a komlót, és azzal főzzük tovább. Arra nincs általános recept, hogy meddig. A komló mennyisége és a főzési ideje befolyásolja a végeredményt. Több komló tovább főzve keserűbb, ún. pils típusú sört eredményez, kevesebb komló rövidebb ideig főzve édesebb, ún. lager típusú sört eredményez. Főzés közben természetesen lehet kóstolni, így lehet ellenőrizni a kesernyés íz mértékét. Tapasztalatom szerint az érés után egy kicsivel enyhül a keserű íz, így ezt is érdemes belekalkulálni. Tehát ízlés szerint főzzük a komlót a folyadékban. A főzés során a keletkező habot folyamatosan távolítsuk el.

Ezután hagyjuk kihűlni, majd tegyük bele a száraz kovászt 1 hétre. Ez elindítja az erjedést. Ezalatt naponta többször is jól “szellőztessük” meg a folyadékot. Egy kisebb edénnyel saját magába öntögessük vissza. Ezután leszűrve tegyük légmentesen zárható edénybe 42 napra. Ha mindent jól csináltunk, ez idő alatt “láthatóvá” is válik az erjedési folyamat, ugyanis megindul a szénsavképződés. Ezért kell a légmentesen zárható edény, hogy a szénsav el ne szökhessen. Mindezt szoba hőmérsékleten végezzük. Az erjedési idő leteltével a sörünk megtisztul, és az edény aljára “leül” az élesztő massza. Ezután már csak a végleges palackozás marad. A sört át kell fejteni tiszta üvegekbe, és jól lezárni. Hűtőben vagy pincében (10-15 fokon) ez a sör akár másfél évig is eláll, mert a komló nemcsak ízt ad neki, hanem tartósítja is. A víz és méz aránya befolyásolja a sör erősségét (alkohol tartalmát), illetve a méz minősége is hatással van a sör ízére.

Száraz kovász készítése: kevés lisztet és vizet összegyúrunk, és miközben elindul benne az erjedés (megkel), hagyjuk kiszáradni. Vászonzsákban szobahőmérsékleten tárolhatjuk.

Jó kísérletezést és örömöt kívánok mindenkinek, aki rászánja magát a sörfőzésre, és természetesen csak mértékkel fogyasszuk, hogy megmaradjon a házisör kuriozitása, és hogy valóban örömünket leljük az elkészítésében és a fogyasztásában egyaránt.

 

Vissza az oldal tetejére