Mandulatorta borhabbal

2019. február 18.

Hozzávalók:
30 dkg darált mandulabél
20 dkg vaj
20 dkg cukor
5 tojás
20 dkg étcsokoládé
0,5 dl pálinka
1 tk. sütőpor
1 tk. citromhéj
1 kk. só

A mandulát ledaráljuk. A tojások sárgáját különválasztjuk a fehérjétől. A fehérjét kemény habbá verjük. A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral. A kikevert tojássárgához hozzáadjuk a vajat, tovább keverjük, majd a keverés közben hozzáadjuk a pálinkát. Adunk hozzá egy csipetnyi sót, egy teáskanál sütőport, és hozzáreszeljük egy biocitrom héját. Hozzáadjuk a darált mandulát, és kikeverjük a masszát. Az étcsokoládét apró darabokra törjük, beleszórjuk a masszába, majd a végén lassú keverés mellett hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét.
Az így kapott tésztát átöntjük egy sütőpapírral kibélelt tortaformába, berakjuk az előmelegített 150 C fokos sütőbe, és 40 percig sütjük.


Sabayon (Borhab)

Egy üstben vagy üvegtálban elektromos vagy kézi keverővel fehéredésig keverünk 4 tojássárgáját 3 dkg cukorral. Hozzáadunk 2 dl furmintot, és további néhány perc alatt habosra keverjük. Vízgőz fölé tesszük a tálat, de vigyázzunk, hogy az aljához ne érjen a víz. Itt folyamatosan keverjük, amíg a volumene háromszorosára nő, és habos állaga lesz.

Vissza az oldal tetejére