Füstölt, búbos túró

2014. május 23.

Füstölt, búbos túró

Hozzávalók (4 főre)

60 dkg  tehéntúró
2-3 gerezd fokhagyma
1 csapott teáskanál só
1 kis kávés kanál őrölt pirospaprika

 

Elkészítés

A túrót a sóval, a pirospaprikával és a zúzott fokhagymával alaposan összedolgozzuk, és kis csúcsokat formázunk belőle. Két napig szárítjuk. Nyári időszakban elegendő egy árnyékos helyen, ahol nem bántják a rovarok, télen kemencében vagy sütőben maximum 30-40 fokon. Nem szabad, hogy nagyobb meleg vagy direkt nap érje, mert akkor megolvad.

Ezután füstöljük a túrós csúcsocskákat, amelyhez csak hideg füst alkalmas. Olyan tüzelőt válasszunk, ami nem keseríti meg a túrót. Bükkfa vagy apró gallyak a legideálisabb. Addig kell füstölni, amíg kívülről szépen bebőrösödik, ez nagyjából fél óra. Ha grillrácson füstöljük, akkor forgatni kell, hogy minden oldala egyenletesen bebőrösödjön.  

Vissza az oldal tetejére