Deák torta

2012. december 14.

Deák torta

Hozzávalók

A piskótához (3 laphoz)
8 db tojás
15 dkg cukor
15 dkg mandulaliszt
10 dkg liszt vagy keményítőpor / akkor liszt érzékenyek is fogyaszthatják
vaníliás cukor
reszelt citromhéj
csipet só

A kávé krémhez
1 cs vanília ízű pudingpor/ha nem pudinggal készítjük, akkor sűríthetjük a krémet keményítővel vagy rétesliszttel/
3 dl tej
2 dl kávé
2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
 4 dl habtejszín
zselatin

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből a csipet sóval habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és addig verjük tovább, míg kemény habot nem kapunk. Ekkor belekeverjük a tojások sárgáit. Óvatosan beleforgatjuk a mandula és a finomlisztet vagy keményítőt, és a reszelt citromhéjat. Formába tesszük és 3 db, egyenként másfél centis lapot sütünk belőle, 180-190 fokos sütőben. Egy lap sütési ideje 18-20 perc. Vagy süthetjük egészbe és a végén 3 lapokra vágjuk az egész piskótát. Ekkor a sütési idő: 35 perc.

Kávékrém készítése

A 4 dl tejszínből a 2 evőkanál porcukorral kemény habot verünk és a hűtőbe tesszük. A pudingporból a 3 dl tejjel az előírás szerint elkészítjük a pudingot, majd langyosra hűtjük. A zselatint felolvasztjuk, összekeverjük a kávéval, majd összedolgozzuk a pudinggal és a végén beleforgatjuk a tejszínhabot. Hűtőbe tesszük.
Amikor a krém jól meghűlt, összeállítjuk a tortát. A lapokat megtöltjük a krémmel, és a torta tetejét és az oldalát is a kávékrémmel kenjük meg. Díszíthetjük kávészemekkel és pirított mandulával.

 

Vissza az oldal tetejére