Bio darálós keksz

2014. január 13.

Bio fahéjas –diós keksz

Ha nem bio alapanyagokkal dolgozunk, akkor is ugyanez az arány.

Hozzávalók:
35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg vaj, (kókuszzsírral is lehet helyettesíteni)
10 dkg alma sűrítmény (bio boltokban lehet megvásárolni, de helyettesíthető xilittel, cukorral)
6 dkg darabosra vágott dió
10 g fahéj

Elkészítés

A hozzávalókhoz csak annyi vizet tegyünk hozzá, hogy morzsalékos állagú tésztát kapjunk. Arra ügyelni kell, hogy ne gyúrjuk teljesen össze, mert a húsdaráló ezt megteszi helyettünk, ahogy daráljuk rajta a nyers tésztát. Ha teljesen összeállítanánk előtte a linzert, akkor a szakmában úgy mondjuk, hogy „leég” a tészta. Ilyenkor nem formázható és az állaga sütés után élvezhetetlen.

Több ízesítésben is készíthető darálós keksz.

Így Karácsony táján már a sütésnél is élvezhetjük az ünnepi illatokat, ha az alábbi alapanyagokból készítjük:

 

Karácsonyi fűszeres, gyümölcsös keksz 

Hozzávalók:
15 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg vaj, vagy kókuszzsír
10 dkg nádcukor (vagy az általunk használt édesítőszer)
2 dkg mazsola
2 dkg kandírozott narancshéj
3 dkg szezámmag
2 dkg aszalt szilva
Egy csipet fahéj és őrölt szegfűszeg kell még hozzá

A mazsolából apró szeműt vásároljunk, és a narancshéjat valamint az aszalt szilvát egész pici darabokra vágjuk fel, különben elakadnak a húsdaráló nyílásában.

Vissza az oldal tetejére