Zsíros kürtős kalács
Hozzávalók:
½ kg liszt
2 ek. tejföl
3 tojás sárgája
1 egész tojás
1 csomag porélesztő vagy 2 dkg élesztő
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja
tej, amennyit a tészta felvesz
Elkészítés
A szokásos módon kelt tésztát dagasztunk. Mivel ez a kalács zsírban fog sülni, nem kell annyira lágynak lennie a tésztájának, mint a klasszikus kürtős kalácsnak. Mikor a tészta felülete szép sima, letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Miután megkelt nyújtódeszkán átgyúrjuk, majd megolajozzuk a deszkát, és kisebb darabot szakítunk a tésztából, amit ujjnyi vastagra sodrunk. A zsírt feltesszük melegedni és a sütőrudat belemártjuk a zsírba. Ha ezt nem tesszük, akkor nehezen fogjuk tudni leszedni a kisült tésztát a rúdról. A kisodort tésztát rátekerjük a sütőrúdra, majd a deszkán egy kicsit meghengergetjük és zsemleszínűre sütjük. Ezután óvatosan lehúzzuk a rúdról a tésztát és porcukorral megszórva kínáljuk.