Zsíros kürtős kalács

2016. február 19.

Zsíros kürtős kalács

Hozzávalók:

½ kg liszt

2 ek. tejföl

3 tojás sárgája

1 egész tojás

1 csomag porélesztő vagy 2 dkg élesztő

2 csomag vaníliás cukor

1 citrom lereszelt héja

tej, amennyit a tészta felvesz

 

Elkészítés

A szokásos módon kelt tésztát dagasztunk. Mivel ez a kalács zsírban fog sülni, nem kell annyira lágynak lennie a tésztájának, mint a klasszikus kürtős kalácsnak. Mikor a tészta felülete szép sima, letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.  Miután megkelt nyújtódeszkán átgyúrjuk, majd megolajozzuk a deszkát, és kisebb darabot szakítunk a tésztából, amit  ujjnyi vastagra sodrunk. A zsírt feltesszük  melegedni és a sütőrudat belemártjuk a zsírba. Ha ezt nem tesszük, akkor nehezen fogjuk tudni leszedni a kisült tésztát a rúdról. A kisodort tésztát rátekerjük a sütőrúdra, majd a deszkán egy kicsit meghengergetjük és zsemleszínűre sütjük. Ezután óvatosan lehúzzuk a rúdról a tésztát és porcukorral megszórva kínáljuk.

Vissza az oldal tetejére