Túrós, meggyes rétes

2015. május 29.

Túrós, meggyes rétes

 

Hozzávalók:

A tésztához:

1 kg liszt

1 tojás

langyos víz

1 kávéskanál só

 

A töltelékhez:

1 kg túró

1 kg magozott meggy

2 db tojás

2 csomag vaníliás cukor

ízlés szerint cukor

 

A tetejére:

tej

tejföl

 

Elkészítés

A liszthez 1 tojást és annyi langyos vizet adunk, amiben előzőleg feloldottunk 1 kávéskanál sót, hogy  félkemény tésztát tudjunk dagasztani. Alaposan ki kell dolgozni a tésztát, majd két cipóra osztjuk és lisztezett nyújtódeszkán egyenként még tovább, szép simára gyúrjuk. Ezután letakarjuk és fél órát pihenni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket.

A magozott meggyet megcukrozzuk, és hagyjuk, hogy a leve kicsepegjen. Ha befőttből készítjük, akkor csak kicsöpögtetjük. A túrót ízlés szerint megcukrozzuk, és a két tojás sárgájával, a vaníliás cukorral kikeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan, kanalanként a túrós masszába forgatjuk.

Miután a rétestészta pihent az egyik darabot, egy terítőn finom mozdulatokkal elkezdjük kihúzni. Mindig a széleinél fogva, kifele húzzuk és vigyázzunk, hogy lehetőleg ne szakadjon el. Amikor már elérte a terítő méretét, akkor a megmaradt, vastagabb széleket egy éles késsel levágjuk és félretesszük.

A túrós tölteléknek nagyjából a felével megszórjuk a tésztát, majd az édesített meggyel és két oldalról a terítő segítségével, laza mozdulatokkal, hogy levegős legyen a tészta, feltekerjük a rétest. Olyan hosszú darabokra vágjuk, hogy beleférjen a kiolajozott vagy kivajazott tepsibe. A tetejét kevés tejjel meglocsoljuk és kis tejföllel is megkenjük, hogy ropogósra süljön.

A másik cipóval ugyanígy járunk el. A levágott széleket összegyúrjuk, pihentetjük, majd abból és rétest nyújtunk. Célszerű mindkét töltelékből hagyni egy keveset, hogy ebbe a tésztába is maradjon.

Forró sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

Vissza az oldal tetejére