Tepertős vakarcs

2016. október 24.

Hozzávalók:

2,5 kg búza finomliszt
3 kg burgonya
1,5 nagy tejföl
1,5 cs. élesztő
75 dkg friss tepertő
negyed marok só
1 egész tojás (a tészta megkenéséhez)
kevés zsír (tepsi megkenéséhez)
langyos víz

A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, áttörjük. 50-75 dkg áttört krumplit kiveszünk belőle, a többit félretesszük. Az élesztőt langyos vízben feloldjuk – az áttört krumplival és 50 dkg liszttel összekeverjük, eldolgozzuk – „kovászt teszünk”. Pihentetjük, amíg a kétszeresére fel nem jön.

Átszitáljuk a megmaradt lisztet, szép apránként hozzáadagoljuk a kovászhoz, váltakozva a langyos vízben feloldott sóval.

Bedagasztjuk a tésztát. Addig dagasztunk, amíg szép fényesen el nem válik az edénytől. Annyi langyos vizet adunk még hozzá dagasztás közben, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Ezután a tészta pihen.

Vissza az oldal tetejére