Szőlőszörp
Hozzávalók:
1 liter kipréselt szőlőléhez
50 dkg cukor
Elkészítés
A kipréselt izabella (más szőlőfajtából is készíthető) szőlőlevet a héjjal együtt egy éjszakán át a hűtőben állni hagyjuk. Másnap jól átnyomkodjuk, a tiszta lét lemerjük (átszűrjük) és a cukorral együtt sziruppá főzzük a legnagyobb lángon 20-25 perc alatt. A jól elmosott üvegeket 5 percre mikróba tesszük, hogy csírátlanítsuk. (Vigyázat forró lesz!) Beletöltjük a szőlőlét, rácsavarjuk a tetejüket, pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hűtjük ki. (A megtöltött üvegeket egy dobozba tesszük és pl. törölközővel kitömjük az üresen maradt helyet, végül letakarjuk a tetejét, így hagyjuk kihűlni.)