Sváb, káposztás kelt gombóc

2014. április 25.

Sváb, káposztás kelt gombóc

Hozzávalók:
½ kg szálas savanyú káposzta
20-25 dkg húsos szalonna
pirospaprika

A kenyértésztához
3 dl víz
5 dkg élesztő
pici cukor
1 kk. só
liszt, amennyit a tészta felvesz ( körülbelül 50 dkg)

Elkészítés
Először a kenyértésztát készítjük el. A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt és csipet cukorral és egy pici langyos vízzel vagy tejjel felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a sót és a maradék vizet, majd szép sima tésztává dagasztjuk. Akkor lesz jó, ha elválik a tészta az edény falától és a kéztől is. Letakarva ½ órát hagyjuk kelni.

A savanyú káposztát zsíron megpirítjuk, és kevés piros paprikával összekeverjük.

A szalonnát szeletekre vágjuk, zsírjára pirítjuk. Miután kivettük a sült szalonnát, a  visszamaradt zsiradékra a kenyértésztából evőkanálnyi méretű gombócokat rakunk úgy, hogy lehetőleg ne érjenek össze. Közéjük rakunk a savanyú káposztából, és a sült szalonna szeleteket is melléjük tesszük. Körülbelül két deci vizet öntünk alá, majd lefedjük. Mikor a víz elkezd forrni, kisebbre vesszük a lángot, és készre főzzük.

Vissza az oldal tetejére