Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)
Linzertészta:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
Töltelék:
1 kg sült tök (héja nélkül)
15 dkg méz
5 dkg főzős vaníliás pudingpor
5 evőkanál búzadara
fahéj, gyömbér, téli fűszerek (ízlés szerint)
10 dkg mazsola
10 dkg durvára darabolt dió (opcionális)
A linzertésztára a töltelék alá búzadara
A tetejét ráragasztani, megkenni 1 tojás
A vajat a liszttel és a porcukorral összegyúrjuk. Fontos, hogy ne lágyuljon el a keverék, ezért érdemes robotgéppel végezni ezt a műveletet. Miután az összetevők elmorzsolódtak, hozzáadjuk a keverékhez a tojássárgáját is, majd egynemű masszává dolgozzuk össze. Ezután elosztjuk 1/3-ad, 2/3-ad arányban, és köralakúra formázzuk a kezünkkel mindkét darabot. Végül hűtőbe tesszük a tésztát.
Közben elkészítjük a tölteléket is. A tököt feldaraboljuk, megsütjük, majd egy villával alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a mézet, a pudingport, a búzadarát. Fűszerezzük, majd belekerül a mazsola és a dió is. A linzertészta nagyobbik darabját közben sodrófával kör alakra nyújtjuk, és óvatosan kibéleljük vele a tortaformát. A lelógó részeket késsel levágjuk. A tészta szélét megkenjük tojással, hogy majd hozzá tudjuk ragasztani a felső tésztaréteget. A tésztát megszórjuk egy kevés búzadarával, majd belesimítjuk a krémesre kevert tölteléket. Erre tesszük a felső tésztaréteget, melyből kivághatunk mintákat, vagy akár rácsot is készíthetünk belőle. A tetejét megkenjük tojással, majd 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Mielőtt felvágjuk, hagyjuk kihűlni.