Sütlac, azaz sült tejberizs
Hozzávalók:
(8 főre)
30 dkg rizs
2,5 l tej
2 tojás sárgája
20 dkg cukor
1 vanília rúd
1 evőkanál kukorica keményítő
só
víz
Elkészítés
A megmosott rizst vízben előfőzzük. Körülbelül 15 perc főzés elegendő is. A keményítőt elkeverjük 1 dl hideg tejjel. A maradék tejet a cukorral és a vaníliával feltesszük főni, hozzáadjuk a rizst és folyamatos kevergetés mellett, a tejben feloldott keményítőt is belekeverjük. Lassú tűzőn, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg az állaga folyékony még, de olyan, mint egy sűrű leves.
Közben előkészítjük a cserép- vagy hőálló edényeket (kb.: 9 cm átmérőjű), amelyekben a tejberizst fogjuk sütni. Belehelyezzük őket egy tepsibe, amelynek az aljára jó ujjnyi mennyiségű vizet öntünk.
Az edényeket 1/3-ig megtöltjük a tejberizzsel. A tetejükre rámerjük a kevés tejjel és kis keményítővel elkevert tojás sárgákat. Sütőben 200 C fokon, kb.: 20 percig sütjük. Akkor jó, ha krémes lesz az állaga, mert amikor hűl, a rizstől még úgyis kötni fog egy kicsit.
Langyosan, fahéjjal meghintve tálaljuk.