Sültcékla-leves

2018. február 26.

Hozzávalók (kb. 4 főre):
1 kg zsenge cékla (pucolt súly)
5 céklagumó zsenge szárai
5 zsenge céklalevél
0,5 kg sárga krumpli (pucolt súly)
2 vékonyabb szál sárgarépa
2 közepes paszternák vagy fehérrépa
2 kisebb fej lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
olívaolaj
5 ág friss kakukkfű
só, bors
1,5 l zöldségalaplé
2 nagyobb babérlevél
1 – 2 ek. balzsamecet
1 kicsi citrom felének a leve (tényleg kicsi citrom legyen)
1 ek. finomítatlan nádcukor
2 csokor petrezselyemzöld
lila újhagyma a zöldjével együtt
kevés friss kapor durvára vágva

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, légkeverésen.
Megmossuk, megpucoljuk és felkockázzuk (kb. 2×2 cm) a céklát, a sárgarépát és a krumplit. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cékla zsenge szárát, és alaposan összeforgatjuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire terítetjük, hozzáadjuk a cikkekre vágott lilahagymát, a fokhagymagerezdeket héjastól, és megszórjuk 1 ágnyi friss kakukkfűlevéllel. A maradék 2 ág kakukkfüvet egészben adjuk hozzá. A tepsit betoljuk a sütőbe és kb. 1 óra alatt megsütjük, amíg a zöldségek puhára sülnek.
Amíg a zöldségek sülnek, az alaposan megmosott zöldségek héjából, egy vöröshagymából, 2 gerezd fokhagymából 1 evőkanál sóval, 2 szem szegfűborssal, pár szem egész borssal és köménnyel alaplevet főzünk.
Amikor a zöldségek megsültek, a két kakukkfű ág kivételével, mindet egy nagyobb lábasba tesszük, adunk hozzá néhány vékony csíkokra vágott céklalevelet és apróra vágott céklaszárat, babérlevelet, és felöntjük 1,5 liter alaplével. Fedő alatt, közepes lángon felforraljuk. Ezután ízesítjük még 2 ek. balzsamecettel és egy csapott ek. nádcukorral, majd elkeverjük. Egy merőkanálnyit kiveszünk a zöldségekből és ugyanennyi lével és fél citrom levével botmixerrel összeturmixoljuk. Az egészet visszaöntjük a levesbe, összekeverjük és még egy kicsit sózzuk, borsozzuk.

 

Turi Anikó receptje a Rizsázzunk blogról

Vissza az oldal tetejére