Somodi kalács Torockóról

2018. november 05.

Hozzávalók
1, 25 kg liszt
1 ek. só
1 ek. cukor
1 dl kovász
1 dkg élesztő
1 tojás
10 dkg szűrt vaj (kisütött vaj)
kb. 6 dl tej

A szóráshoz:
3 csésze cukor
fél csomag őrölt fahéj
A locsoláshoz 10 dkg szűrt vaj

Az élesztőt kevés tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk a sóval, a cukorral, az élesztővel, a tojással és a kovásszal. Közepesen kemény tésztát dagasztunk, és ha már kezd simulni, meglocsoljuk a meleg kisütött vajjal. Addig gyúrjuk, amíg a tészta felveszi a zsiradékot, és szépen elválik az edény falától. Ezután hideg helyen kelesztjük. Ha több kalácsot készítünk, akkor kelés után leszakítjuk, majd újra hideg helyen kelesztjük. Fontos, hogy lassan keljen.
Egy abrosszal leterített és meglisztezett asztalon kinyújtjuk a tésztát a kézfejünk segítségével. Hasonlóan kell csinálnunk, mintha rétest nyújtanánk. Ha egyenletesen vékonyra nyújtottuk, meglocsoljuk a felületét vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral. Mazsolával is gazdagíthatjuk. Utána kezdjük a hajtogatást-először a két hosszú oldalon hajtjuk fel a tésztát az asztal közepéig, újra meglocsoljuk és megszórjuk, majd újra hajtjuk a két másik oldaláról. Ekkor téglalap alakú tésztát kapunk. Ezt a felületet is ugyanúgy locsoljuk és szórjuk a töltelékkel. Végül feltekerjük, és egy alaposan kizsírozott kerámia sütőformába tesszük patkó alakúra hajtva. Itt is kel a tészta, amíg eléri a sütőedény tetejét. Kb. 30 percet kell erre várnunk. Ezután megszurkáljuk a kalács tetejét, és jól megkenjük felvert tojással. Hagyományos sütőben 180 fokon sütjük kb. 60 percet.

Vissza az oldal tetejére