Sárgabarack befőtt
Hozzávalók:
3 kg sárgabarack
víz / literenként 50 dkg cukor
citromlé
Elkészítés
A sárgabarackot alaposan megmossuk, félbevágjuk és a magját kivesszük. Meghámozni nem kell. Ha találunk bármilyen kis hibát is a héjon, azt is vágjuk ki. Miután kettévágtuk tegyük a barackokat citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg. Amikor a teljes mennyiséggel végeztünk, egyesével, magházzal lefelé, csírátlanított, befőttes üvegekbe töltjük. Nem kell a barackokat teljesen az üveg szájáig tölteni, mert kell még hely a dunsztlének is. A vízhez literenként 50 dkg cukrot adunk és addig melegítjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Ekkor rámerjük a barackok tetejére, úgy, hogy ellepje a gyümölcsöt és csavaros tetővel lezárjuk. Egy nagyobb fazékba, aminek az aljára újságpapírt vagy egy rongyot tettünk, beleállítjuk a megtöltött üvegeket és annyi vizet öntünk alá, hogy nagyjából az üvegek szájáig érjen. Először kis lángon kezdjük melegíteni, hogy a hirtelen hőtől, ne pattanjon meg az üveg. Amikor már szépen átmelegedett, akkor közepesre állítjuk a lángot. Amikor a dunsztlé elkezd gyöngyözni a barackokon, azonnal zárjuk le, mert ha tovább főzzük, akkor szét fog esni a gyümölcs. Az üvegeket ne vegyük ki a fazékból, hanem abban hagyjuk kihűlni.