Rongyos lapóka

2017. szeptember 11.

Hozzávalók: (10 főre)

50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1 késhegynyi szódabikarbóna
egy kevés tej
5 dkg fagyos zsír
aludttej (annyi, hogy rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

kevés zsír a sütéshez

Egy kevés langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd a szódabikarbónával összekevert liszthez öntjük.
Annyi aludttejjel dolgozzuk össze, hogy rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapjunk, majd alaposan kidolgozzuk.
Ha megkelt, vékonyra nyújtjuk, megkenjük fagyos zsírral, majd szorosan felsodorjuk. 4-5 cm-es darabokra vágjuk, talpára állítjuk, és pogácsákká lapítjuk.
Egy újabb kelesztés után kerek lepényeket nyújtunk belőle, és palacsintasütőben kevés zsíron mindkét oldalát megsütjük. Finom, foszlós lesz ez a lángosszerű tészta.
Különböző feltéttel (darált hús, tejföl, sajt, töpörtyű stb.) újszerűvé varázsolhatjuk. Héjában főtt krumplit (2 közepes darab) is gyúrhatunk a tésztájába, ettől másnap is puha marad.

Vissza az oldal tetejére