Összes receptünk
Összesen 941 recept
Előételek
saláták, krémek, mártogatók, pástétomokLevesek
hideg, meleg, édes és sós levesekFőételek
húsételek, halételek, tészták, főzelékek, köretekKelt tészták, sütemények
kelt tészták, hájasok, fánkok, kevert sütemények, kenyerek, sós süteményekÉdességek, desszertek
torták, palacsinták, édes süteményekSavanyúságok, befőttek
savanyúságok, befőttek, lekvárok, szörpök,Beküldött receptek
receptek, melyeket Ti küldtetek
Rendezés
Recept gyorskereső
Libamájpástétom
2012. április 19.
A gittes tapintású libamájat lekaparjuk, közben pedig az ereket eltávolítjuk. A kisebb darab májakat hagyjunk egészben (kb. 1×1 cm). Keverjük hozzá a csipet sót, a pálinkát, egy-két csipet fahéjat, szegfűszeget és egy kávéskanálnyi kakukkfüvet. Csomagoljuk bele egy folpackba, majd egy alufóliába, és tegyük bele egy 80 fokos vízfürdőbe 6-7 percre. Ezután tegyük át a tekercset pár percre egy tál jeges vízbe, majd a hűtőszekrénybe. Ha teljesen kihűlt (kb. egy éjszaka), pirítós kenyérrel és fügelekvárral tálaljuk.
Csirkepaprikás
2012. április 19.
Feldaraboljuk a csirkét, és félbevágjuk a combokat is. A lábasba vagy a bográcsba rétegezve berakjuk a húsokat és az apró kockákra vágott vöröshagymát.
Sörkorcsolya
2012. április 19.
A fokhagymagerezdeket bepanírozzuk. Először a lisztbe, majd a jól felvert tojásba mártjuk őket. A reszelt sajtot egy az egy arányban összekeverjük a zsemlemorzsával, és ebbe forgatjuk a tojás után a gerezdeket. Majd újból a tojásba rakjuk, és ismét a sajtos zsemlemorzsába hempergetjük. Hogy biztosan a fokhagymán maradjon a panír, a kezünkkel megnyomkodhatjuk, mint egy gombócot. Ezután lassú tűzön szép aranysárgára sütjük az apró falatkákat. Sokat süssünk, mert általában úgy fogy, ahogy elkészül, a tálon ezért alig szaporodik!
Mákos sütőtök tekercs
2012. április 19.
A tojásokat a kristálycukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lehűtött tökpürét is. Közben egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a darált mákot, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sót. Amikor a tojás már habos a cukorral és a sütőtökkel, hozzáadjuk a lisztes keveréket is. Óvatosan összekeverjük, majd zsírpapírral kibélelt sütőtepsibe öntjük. 180 oC fokon 14 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a sütőpapírt és kihűtjük. Megkenjük vékonyan a mascarpone felével, feltekerjük, majd hűtőbe tesszük.
Házimetélt szarvasgombás petrezselyemszószban, roston sült libamáj szeletekkel
2012. április 19.
A házi tészta alapanyagait, a réteslisztet, a tojásokat…
Erdei gombakrémleves fokhagymás pirítóssal
2012. április 19.
A gombákat megmossuk, majd felszeleteljük, kevés libazsíron megfuttatjuk, majd sóval-borssal ízesítjük, és felöntjük 1 liter szárnyas alaplével. Hozzáadjuk a kis fej finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és fedő alatt 15 percig főzzük. Ezután leturmixoljuk egy kézimixer segítségével, hozzáadjuk a tejszínt. Finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk, fokhagymás pirítóssal kínáljuk.
Kakaós gombóc
2012. április 19.Feltesszük héjában főni a krumplit. Közben elkészítjük a kakaós tölteléket: a két tojás sárgájához azonos arányban porcukrot és kakaóport keverünk, az a fontos, hogy végül sűrű, krémszerű masszát kapjunk. A kétnapos fehér kenyér belét kikapargatjuk, ezt a darabos kenyérmorzsát a zsemlemorzsával és a mandulaszeletekkel együtt serpenyőben megpirítjuk az olajon.
Bajai halászlé gyufatésztával
2012. április 19.A XVII. században úgy hívták:
Hadházi lakodalmas töltött káposzta
2012. április 19.2 db kb. 1,5 kg-os édes káposzta fejet megfonnyasztunk enyhén sós, ecetes vízben.
Székelyföldi töltött káposzta
2012. április 19.A savanyított káposzta fejeket szétszedjük, a leveleket lehornyoljuk (levágjuk a vastagabb erezeteket) és a szép formás leveleket különválasztjuk. A megmaradt savanyú káposztát felvágjuk vékony csíkokra aprókáposztának. Úgy a kiválasztott leveleket mint az aprókáposztát (ízlés szerint) akár többszörösen is átmoshatjuk a savanyú íz enyhítése érdekében.
Savanyú tojásleves
2012. április 19.
Felaprítjuk a szalonnát, és rózsaszínűre pirítjuk. Erre ráöntjük a felvert tojásokat( 6-8 db), és lassú tűzön megsütjük úgy, hogy lepényszerűen egyben maradjon, majd falatnyi kockákra vágjuk. Közben a fokhagymával és sóval felforraljuk a vizet, és a 2-3 tojás sárgájával kikevert tejszínnel behabarjuk. Borsozzuk, tárkonyecettel ízesítjük és megszórjuk az aprított snidlinggel és petrezselyemmel. Ezután beletesszük a felaprított szalonnás rántottát.
Napraforgó kalács
2012. április 19.
Meglangyosítjuk a tejet, elkeverjük benne az élesztőt.
XVII századi erdélyi Töltöttkáposzta
2012. április 19.
A fejes káposztát gyaluld le, vagy vágd vékony laskára. Tedd üvegbe egy csomag kaporral közötte, öntsd le meleg jó sós vízzel és a tetejébe tegyél egy darab száraz kenyeret (pont úgy mint a kovászos uborkát szoktad). Tedd meleg helyre. Néhány nap alatt megsavanyodik, nyáron elég 2-3 nap, télen 4-5.
Az előzőleg leszedett (friss) nagyobb nyers káposztaleveleket (én szoktam kelkáposztalevelet vagy szőlőlevelet is használni) lobogó vízbe mártsd meg, hogy hajlítható legyen, ebbe göngyöld a töltelékeket.