Omlós tészta, epres tejcsokoládé krémmel
Hozzávalók:
Az omlós tésztához
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
csipet só
1 tojás sárgája
néhány kanál hideg víz
A tésztára
egy kis üveg (házi) eperlekvár
Az epres tejcsoki krémhez
270 g jó minőségű tejcsokoládé
160 g eperpüré (kb. 300 g eper leturmixolva, átpasszírozva, beforralva)
4 tk. akácméz
30 g puha vaj
3-4 tk. balzsamecet
Elkészítés
Omlós tészta
A hideg hozzávalókból minél gyorsabb mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Ehhez érdemes a vajat és a vizet fagyasztóba, a lisztet pedig hűtőbe tenni egy fél órára. A vajat nagylyukú sajtreszelőn reszeljük bele a porcukros lisztbe, ez is segíti a tészta gyors összeállítását. Ha kész a tészta, tegyük folpack fóliába csomagolva a hűtőbe, legalább fél órára.
A hideg tésztát vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy cakkos tortaformát. Szurkáljuk meg a tésztát több helyen. Ezt követően nyomkodjunk rá egy réteg alufóliát, és töltsük színültig rizzsel, vagy apró szemű babbal. Így tegyük be, előmelegített, 180 fokos sütőbe kb.: 15-20 percre. (Ezt a technikát vakon sütésnek hívják. Megakadályozza, hogy a töltetlenül sülő tészta felpúposodjon.)
Ha a tészta kihűlt, kenjük meg bőven eperlekvárral.
Epres tejcsokoládé krém (ganache)
A tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk (40-45 °C-ra). Az átpasszírozott epret beforraljuk a megadott mennyiségre, és hozzáadjuk a mézet. Ha kissé kihűlt, 3-4 részletben az olvasztott csokoládéhoz keverjük. (Ne ijedjünk meg, az első részlet után egy nagyon sűrű, ragacsos masszát kapunk.) Ha tökéletesen elkeveredett egymással a csokoládé és az eperpüré, hozzákeverjük a puha vajat, majd a balzsamecetet.
A krémet ráöntjük az eperlekvárral megkent omlós tésztára, és hűtőbe tesszük néhány órára. Apróra vágott eperrel díszíthetjük.
A sütemény kifejezetten jól előkészíthető, bármely fázisban félretehetjük akár egy napra is félkész állapotban.
A ganache krém más gyümölccsel vagy fűszerrel és étcsokoládéval is elkészíthető (pl. málnás-étcsokoládés; narancsos étcsokoládés). Az étcsokoládé azonban több folyadékot képes felvenni, ilyenkor kb. 1:1-re változik a csoki-gyümölcspüré aránya.