Omlós tészta, epres tejcsokoládé krémmel

2015. május 08.

Omlós tészta, epres tejcsokoládé krémmel

Hozzávalók:

Az omlós tésztához

20 dkg liszt

10 dkg vaj

5 dkg porcukor

csipet só

1 tojás sárgája

néhány kanál hideg víz

A tésztára

egy kis üveg (házi) eperlekvár

Az epres tejcsoki krémhez

270 g jó minőségű tejcsokoládé

160 g eperpüré (kb. 300 g eper leturmixolva, átpasszírozva, beforralva)

4 tk. akácméz

30 g puha vaj

3-4 tk. balzsamecet

Elkészítés

Omlós tészta

A hideg hozzávalókból minél gyorsabb mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Ehhez érdemes a vajat és a vizet fagyasztóba, a lisztet pedig hűtőbe tenni egy fél órára. A vajat nagylyukú sajtreszelőn reszeljük bele a porcukros lisztbe, ez is segíti a tészta gyors összeállítását. Ha kész a tészta, tegyük folpack fóliába csomagolva a hűtőbe, legalább fél órára.

A hideg tésztát vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy cakkos tortaformát. Szurkáljuk meg a tésztát több helyen. Ezt követően nyomkodjunk rá egy réteg alufóliát, és töltsük színültig rizzsel, vagy apró szemű babbal. Így tegyük be, előmelegített, 180 fokos sütőbe kb.: 15-20 percre. (Ezt a technikát vakon sütésnek hívják. Megakadályozza, hogy a töltetlenül sülő tészta felpúposodjon.)

Ha a tészta kihűlt, kenjük meg bőven eperlekvárral.

Epres tejcsokoládé krém (ganache)

A tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk (40-45 °C-ra). Az átpasszírozott epret beforraljuk a megadott mennyiségre, és hozzáadjuk a mézet. Ha kissé kihűlt, 3-4 részletben az olvasztott csokoládéhoz keverjük. (Ne ijedjünk meg, az első részlet után egy nagyon sűrű, ragacsos masszát kapunk.) Ha tökéletesen elkeveredett egymással a csokoládé és az eperpüré, hozzákeverjük a puha vajat, majd a balzsamecetet.

A krémet ráöntjük az eperlekvárral megkent omlós tésztára, és hűtőbe tesszük néhány órára. Apróra vágott eperrel díszíthetjük.

A sütemény kifejezetten jól előkészíthető, bármely fázisban félretehetjük akár egy napra is félkész állapotban.

A ganache krém más gyümölccsel vagy fűszerrel és étcsokoládéval is elkészíthető (pl. málnás-étcsokoládés; narancsos étcsokoládés). Az étcsokoládé azonban több folyadékot képes felvenni, ilyenkor kb. 1:1-re változik a csoki-gyümölcspüré aránya.

Vissza az oldal tetejére