Nyújtott ’’kőtt’’

2018. szeptember 27.

Hozzávalók:
A tésztához:
(80x80 cm-es asztalhoz)

90 dkg jó minőségű liszt
5 dkg élesztő
2 ek. cukor
½ tk. só
0,5 l tej
1 ek. zsír vagy 3 ek. olaj
1 tojás

 

Töltelék:
20-30 dkg kristálycukor
1 ek. őrölt fahéj
valamint a locsolásához :olaj vagy olvasztott zsír
6-8 dl tejföl
2 egész tojás
2 ek. kristálycukor

 

A hozzávalókat kelttészta-szerűen összeállítjuk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta már fényes lesz és elválik az edény falától. 3 cipót formázunk belőle és 30-40 percig kelesztjük. Egy erős, damaszt abrosz közepét megszórjuk liszttel, a cipók tetejét mindig megkenjük zsírral, és rétesszerűen úgy nyújtjuk, hogy az asztal szélét túlérje. Meghintjük a fahájas cukorral, meglocsoljuk a tojásos keverékkel. Középre hajtjuk a két szélét és ugyanígy ízesítjük. Mindkét oldalról felsodorjuk, és nem túl lazán, kizsírozott tepsibe helyezzük. A tetejét a maradék tejfölös keverékkel meglocsoljuk, és még legalább 30 percig hagyjuk kelni. Előmelegített, 180 fokon szép pirosra sütjük. A tetejét porcukorral melegen meghinthetjük.

Vissza az oldal tetejére