Nádasdy gombóc

2017. november 27.

Hozzávalók:

1 liter tej

10 dkg vaj

30 dkg búzadara

5 dkg cukor

6 db tojás

4 db zsemle

csipetnyi só

2 ek. vaníliás cukor

fél citrom reszelt héja
fahéj

1 üveg szilvalekvár

A tejet elkezdjük melegíteni, közben hozzáadjuk a vajat, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha a tej már langyos, mehet bele a búzadara is. Ezután folyamatos kevergetés mellett keményre főzzük. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni. Ekkor adjuk hozzá a tojások sárgáját és a meghámozott, kisebb kockákra vágott zsemléket. Belereszeljük a citromhéjat is. Az egészet jól elkeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a keverékhez forgatjuk. Közben vizet forralunk, melybe szintén szórunk egy kis cukrot. Vizes kézzel közepes méretű gombócokat formázunk az elkészült masszából, és ha már forr a vizünk, óvatosan beletesszük a gombócokat. Ezt a mennyiséget két részletben fogjuk tudni kifőzni. A szilvalekvárt közben egy picit felmelegítjük, ízesítjük egy kevés fahéjjal. Tehetünk hozzá egy kis szilvapálinkát is, ha nem gyerekeknek készítjük. A műsorban szilvadzsemmel melegítettük össze a kemény lekvárt, hogy krémesebb legyen.

Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még őket pár percig főni, majd óvatosan szedjük ki. Ha elkészültek, hagyjuk őket egy kicsit hűlni, majd a szilvalekvárral tálaljuk. Cukros tejföllel is finom.

(A Sárvári recepteskönyv nyomán)

Vissza az oldal tetejére