Eredetileg pite tésztából készül, de úgy gondoltam, kelt tésztával próbálkozom! Nagyikámtól azt tanultam, hogy a férfi embernek, a kelt tészta az igazi „tészta” ! Lehet sós változatban is készíteni! Ilyenkor csak annyi cukrot adunk hozzá, ami az élesztőhöz szükséges és növeljük egy picit a só mennyiségét. A töltelék lehet sajt-sonka, túró-bacon, medvehagyma-sajt keveréke. Csak a képzeletünkre van bízva, a variációk száma határtalan!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2 ek. tejföl
- 4 dkg vaj
- 4 dkg zsír
A zsiradékon kívül minden hozzávalóval és a felfuttatott élesztővel elkezdjük összedolgozni a tésztát. Ha kezd összeállni, akkor adjuk hozzá a nagyon puha zsiradékot és így alaposan kidolgozzuk! Könnyű, lágy tésztánkat duplájára kelesztjük.
A töltelékhez:
- 50 dkg túró áttörve,
- 10 dkg porcukor,
- 2 vaníliás cukor,
- 1 citrom. héja,
- 1 tojássárgája,
- annyi búzadara amennyitől már nem lesz túl híg a töltelék
- 1 üveg meggybefőtt.
- Én fagyasztott meggyből készítettem 1/2 kg került bele.
A duplájára kelt tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, 10 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkok közepébe rakjuk a túrót, rá a meggyet.
A tésztát két szélét összecsípjük, így keletkezik a „varrat” (nem tekerjük, mint a beiglit). Csiga alakban tepsibe rakjuk úgy, hogy a „varrat” alulra kerüljön. A tepsiben még letakarva pihentetjük 20 percet, majd előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük kb. 25-30 percig. Ha túl hamar sülne a teteje, takarjuk le alufóliával.
Tortaként szeleteljük, és porcukorral hintve tálaljuk.
Csizmazia Mária receptje