Mákos sütőtök tekercs

2012. április 19.

Hozzávalók 1 tekercshez (körülbelül 6-8 szelet):
17 dkg sült sütőtök hidegen, lereszelve
10 dkg darált mák
0,5 liter mascarpone
3 egész tojás
9 dkg liszt
19 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet só
A narancssziruphoz:
2 db narancs
10 dkg kristálycukor
1 dl víz

Elkészítése (35 perc):
A tojásokat a kristálycukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lehűtött tökpürét is. Közben egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a darált mákot, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sót. Amikor a tojás már habos a cukorral és a sütőtökkel, hozzáadjuk a lisztes keveréket is. Óvatosan összekeverjük, majd zsírpapírral kibélelt sütőtepsibe öntjük. 180 oC fokon 14 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a sütőpapírt és kihűtjük. Megkenjük vékonyan a mascarpone felével, feltekerjük, majd hűtőbe tesszük.
A narancsokat meghámozzuk úgy, hogy minél kevesebb fehér rész maradjon a héjon. Vékony metéltre vágjuk, majd a cukros vízben addig főzzük, amíg besűrűsödik, ezt követően kihűtjük. A maradék mascarponéval megkenjük a tekercs külső részét is, majd megdíszítjük a kandírozott narancs metélttel. Vastagabb szeleteket vágva tálaljuk.

Vissza az oldal tetejére