Kvircedli

2015. április 06.

 Kvircedli

 

Hozzávalók:

6 egész tojás + 2 db sárgája

50 dkg kristálycukor

13 dkg vaj

2 csomag vaníliás cukor

80 dkg liszt

2 dkg szalakáli

1 citrom lereszelt héja

 

Elkészítés

A tojásokat + a 2 sárgáját a cukorral, keverőgéppel körülbelül 20 percig jó habosra keverjük. Majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat. Ekkor egy kicsit össze fog esni a massza, kicsit folyós lesz. Beleszitáljuk a lisztet, a reszelt citromhéjat és finoman összekeverjük. 1-2 órát pihentetjük a tésztát, majd óvatosan, hogy ne törjük meg, ökölnyinél kicsit nagyobb cipókat formázunk belőle. Porcukorral meghintjük a nyújtódeszkát és egy cipót körülbelül 1 centi vastagra nyújtunk. Ekkor a kvircedli szaggató formát óvatosan rányomjuk. Egy abroszt összehajtunk, ami jól szívja a nedvességet és rátesszük a kiszaggatott tésztát. A leeső darabhoz mindig friss tésztát teszünk és úgy, mint az előző cipót, nyújtjuk, szaggatjuk, amíg minden tésztát ki nem szaggattunk. 12-14 órát meleg helyen szárítjuk, a végén olyan állaga lesz, mint a keksz.

Másnap, szorosan egymás mellé, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 140-150 fokon 10-15 maximum 20 perc alatt szép világosra sütjük. Ha kihűlt, kiszedjük a tepsiből és a tetejét megszórjuk vaníliás cukorral. 

Vissza az oldal tetejére