Kapucnyika

2013. július 05.

 Kapucnyika

 Hozzávalók a tésztához
1 kg finom liszt
2 dkg só
csipet cukor
5 dkg élesztő
1 dl étolaj
5 dkg vaj
5-6 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:

bors,
zsír
1 fej lereszelt káposzta

olvasztott sertészsír a megkenéshez

Elkészítése
1 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt és egy csipet cukrot dobunk a tetejére. Hagyjuk felfutni. A lisztből, a sóval, a felfuttatott élesztővel, az olvasztott vajjal és annyi tejjel, amennyit a liszt felvesz tésztát dagasztunk. Amikor a tészta már leválik az edény faláról, beleöntjük az olajat és készre dagasztjuk. Amikor kész, meglisztezzük a tetejét, letakarjuk és kelni hagyjuk.  Amikor duplájára kelt lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és négyzetekre vágjuk.

 

Amíg a tészta kel a káposztát lereszeljük, enyhén sózzuk és állni hagyjuk. Amikor levet eresztett kinyomkodjuk és serpenyőben olvasztott zsíron roppanósra dinszteljük, ízlés szerint cukrozzuk és langyosra hűtjük.

Megtöltjük a felvágott tésztát a káposztás töltelékkel. Minden négyzet közepébe teszünk egy kis halmot a káposztából, batyu formára hajtjuk, úgy, hogy az éleit is összenyomjuk.

Tepsibe tesszük és előmelegített sütőben készre sütjük. 170 fokon körülbelül 20-25 perc.

Vissza az oldal tetejére