Kakaós gombóc

2012. április 19.

Hozzávalók:
A tésztához:
1 kg burgonya
20-30 dkg liszt
3 dkg zsír/vaj
1 tojás
ízlés szerint só

A morzsához:
0,5 kg kétnapos fehér kenyér
20 dkg zsemlemorzsa
10 dkg mandulaszelet
2 ek. olaj
A töltelékhez:
2 tojás sárgája
5 ek. kakaópor
5 ek. porcukor

Elkészítése:
Feltesszük héjában főni a krumplit. Közben elkészítjük a kakaós tölteléket: a két tojás sárgájához azonos arányban porcukrot és kakaóport keverünk, az a fontos, hogy végül sűrű, krémszerű masszát kapjunk. A kétnapos fehér kenyér belét kikapargatjuk, ezt a darabos kenyérmorzsát a zsemlemorzsával és a mandulaszeletekkel együtt serpenyőben megpirítjuk az olajon.
A puhára főtt burgonyát meghámozzuk, majd hagyományos krumplinyomón áttörjük – így nem lesz darabos –, a gyúródeszkára szórjuk, és hűlni hagyjuk. Elkeverjük a zsiradékkal, a liszttel, és beledolgozunk egy tojást, megsózzuk, összegyúrjuk. A tésztát fél centi vékonyra nyújtjuk, és 8 centis négyzetekre vágjuk. Mindegyikre teszünk egy kanál tölteléket, majd a sarkokat összefogjuk, és lisztes kézzel gombócokká formázzuk. Sós vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kiemeljük a gombócokat, és a pirított morzsába forgatjuk. Az apró zsemlemorzsa vékonyan bevonja, szebbé teszi a gombócokat; a mandula és a nagyobb, ropogós kenyérmorzsa pedig fantasztikusan finommá varázsolja. Mindenki magának porcukrozza meg, mielőtt fogyasztani kezdené.
A gombóc mellé jól illik, ha szilvalekvárból vagy bármilyen friss gyümölcsből főzött szószt is kínálunk. A sűrítéshez egy-két evőkanál keményítőt keverjünk el fél pohár vízben vagy gyümölcslében, és kevergetve adjuk a forrásban lévő gyümölcshöz. Melegen és hidegen is kínálhatjuk.

Vissza az oldal tetejére