Juhtúrós borjúkötél

2016. május 11.

Hozzávalók:

60 dkg liszt

3 dkg élesztő

4,5 dl tej

1 tk. cukor

1 tk. só

2 ek. olaj

 

2 dl tejföl

2 gerezd fokhagyma

1 tk. só

10 dkg juhtúró

 

Az élesztőt kevés tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk belőle, alaposan kidolgozzuk, hogy szép sima és levegős legyen. Az olajat akkor adjuk hozzá, amikor már szinte teljesen összeállt a tészta. Ezután hagyjuk duplájára kelni langyos helyen, letakarva. 

Ha megkelt, egy lisztezett deszkára borítjuk, és kissé kinyújtjuk. Az is elég, ha a kezünkkel egy kicsit lelapítjuk. Hoszúkás darabokra vágjuk a tésztát, majd rudakat sodrunk belőle, olajjal megkenjük, majd félbe hajtjuk és összefonjuk. A fonatainkat egy tepsibe helyezzük egymás mellé. Nem kell köztük helyet hagyni. Eztuán még rövid ideig pihentetjük, kelesztjük az egészet. 

Közben a juhtúrót, a tejfölt és a zúzott fokhagymát alaposan elkeverjük. Sütés előtt ezzel kenjük meg a fonatok tetejét. 180 fokon addig sütjük, amíg szépen megpirul.

 

Vissza az oldal tetejére