Gazleves

2014. október 17.

Gazleves

(Szezonális zöldségekből készíthető.)

8 főre

Hozzávalók

1 fej vöröshagyma

1 kg zöldborsó (lehetőleg frissen fejtett cukorborsó)

1 kg sárgarépa

1 nagymarék szulák

1 nagy marék porcsin (enyhén savanykás az íze, ezért tehetünk bele bővebben is)

1 nagy marék mezei sóska (szintén a savanykás íze miatt bővebben is rakhatunk bele)

1 nagy marék csalán

1 nagy csokor petrezselyem

1-3 szál pitypang (kesernyés az íze, ezért csak kis mennyiséget tegyünk belőle a levesbe)

1-3 szál cickafark (ennek a növénynek is kesernyés az íze, ezért csak kis mennyiséget használjunk)

1 szál kakukkfű (intenzív az íze, ízlés szerint használjuk)

olaj

2 dl tejszín

1 evőkanál liszt

 

Elkészítés

A hagymát apróra vágjuk és olajon egy kicsit megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított és apróra lereszelt sárgarépát. Erős tűzön, folyamatos kevergetés mellett addig pároljuk, amíg egy kevés levet enged. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót, és pár percig együtt pároljuk tovább. Meghintjük egy evőkanál liszttel, felengedjük körülbelül 4 liter vízzel, és ízlés szerint sózzuk. Amikor a zöldborsó megpuhult, forrástól számított 5-10 perces főzés elegendő. Ekkor beleöntjük a tejszínt, és miután felforrt csak, azután tesszük bele a gazokat, melyeket előzőleg apróra vágtunk. Egyet forralunk rajta, és már el is készült a leves.

 

Vissza az oldal tetejére