Gazleves
(Szezonális zöldségekből készíthető.)
8 főre
Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
1 kg zöldborsó (lehetőleg frissen fejtett cukorborsó)
1 kg sárgarépa
1 nagymarék szulák
1 nagy marék porcsin (enyhén savanykás az íze, ezért tehetünk bele bővebben is)
1 nagy marék mezei sóska (szintén a savanykás íze miatt bővebben is rakhatunk bele)
1 nagy marék csalán
1 nagy csokor petrezselyem
1-3 szál pitypang (kesernyés az íze, ezért csak kis mennyiséget tegyünk belőle a levesbe)
1-3 szál cickafark (ennek a növénynek is kesernyés az íze, ezért csak kis mennyiséget használjunk)
1 szál kakukkfű (intenzív az íze, ízlés szerint használjuk)
só
olaj
2 dl tejszín
1 evőkanál liszt
Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk és olajon egy kicsit megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított és apróra lereszelt sárgarépát. Erős tűzön, folyamatos kevergetés mellett addig pároljuk, amíg egy kevés levet enged. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót, és pár percig együtt pároljuk tovább. Meghintjük egy evőkanál liszttel, felengedjük körülbelül 4 liter vízzel, és ízlés szerint sózzuk. Amikor a zöldborsó megpuhult, forrástól számított 5-10 perces főzés elegendő. Ekkor beleöntjük a tejszínt, és miután felforrt csak, azután tesszük bele a gazokat, melyeket előzőleg apróra vágtunk. Egyet forralunk rajta, és már el is készült a leves.