Fogas Vincent módra

2018. december 20.

Hozzávalók:
1,8-2 kg fogas
1,5 kg burgonya
10 dkg szeletelt bacon
5 dkg vöröshagyma
4 dl tejföl
1 dl paradicsomlé
pirospaprika
só, bors
cukor ízlés szerint

A fogast megtisztítjuk, majd bőrös oldalain éles késsel beirdaljuk legalább 3-4 mm-es sűrűségben. Ezután kívül-belül jól bedörzsöljük sóval, majd 1 órát állni hagyjuk. Miután a fogast egyben kell megsütni, választunk egy megfelelő tepsit, azt vajjal alaposan kikenjük. Az előkészített halat, szájában dióval, hosszában a hasára állítva fogjuk elhelyezni, de előtte a bevagdalt részeket vajjal megkenjük, és az egészet körkörösen baconnal betekerjük. Ezt követően a fogast a sütőbe helyezzük, fóliával letakarjuk. 180-200 fokon kezdjük el sütni. Amíg a hal sül, egy tálba öntjük a 4 dl tejfölt, hozzáadunk 1 dl paradicsomlevet, sózzuk, ízlés szerint cukorral ízesítjük. Ezt követően hozzáadunk fekete borsot és kevés pirosparikát, majd a megtisztított és apróra vágott hagymával az egészet jól elkeverjük.
Miközben a fogas sül, a krumplit megtisztítjuk, és vékony karikára vágjuk.
Ha a halunk már kb. 40 perce sül, akkor levesszük róla a fóliát, és meglocsoljuk az olvadt vajjal. Mellé rakjuk a burgonyakarikákat, majd tovább sütjük az egészet, és 3-4 percenként a vajjal meglocsoljuk. Ha a hal és a burgonya is megsült, leöntjük a tejfölös szósszal, és enyhe pirulásig sütjük tovább. Friss zöldsalátával tálaljuk.

Vissza az oldal tetejére