Dolmadakia, töltött szőlőlevél

2016. április 22.

Dolmadakia, töltött szőlőlevél

Hozzávalók:

50 -60 db zsenge szőlőlevél

1 csésze (2dl) gömbölyű szemű rizs

1 csokor újhagyma finomra aprítva

1 kis fej görög hagyma finomra aprítva  vagy édes hagyma

3 csokor kapor finomra aprítva

3 csokor petrezselyem finomra aprítva

1 csokor zeller zöld finomra aprítva

kevés menta finomra aprítva

ízlés szerint só, őrölt bors

2 citrom leve

3 dl olíva olaj

 

Elkészítés

A rizst és a zöldfűszereket, a hagymát egy tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, egy citrom kifacsart levét ráöntjük, majd 1 dl olíva olajjal átkeverjük és félretesszük pihenni, így összeérnek kissé az ízek. (Fontos, hogy a rizs teljesen száraz legyen, a felhasználás előtt, hogy jobban összetapadjon!)

Addig a szőlőlevelet sós forrásban lévő vízben leforrázzuk.

A főzőedény alját szőlőlevéllel kibéleljük, ezután elkezdjük a többi levelet tölteni. A szőlőlevelet a fényesebb felével lefelé fektetjük a munkalapra majd 1 teáskanál rizs tölteléket teszünk rá és feltekerjük.

A feltekerést a szélesebb felénél kezdjük, a szőlőlevélnek a két oldalát pedig behajtjuk így zárjuk le. A művelet a magyaros töltött káposzta töltelékének a készítésével azonos csak a méret más.

Kicsi töltelékeket készítünk, amit szorosan egymás mellé helyezünk a főzőedényben.

Egy sor tölteléket rakunk a főzőedény aljára, szorosan kitöltve az edényt, ha kész felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi. Belefacsarjuk az egyik citrom levét  majd 2 dl olíva olajat  öntünk rá. A töltelékeket egy mélytányérral leszorítjuk és lassú tűzön fedővel lefedve elkezdjük főzni. Akkor készült el, amikor a főzővizét elfőtte és csak az olaj marad az edényben.

(Az olíva olajtól szép fényes felülete lesz a szőlőleveleknek.)

Hidegen-melegen is fogyasztható, tálaláskor locsoljuk meg egy kis citromlével.

Vissza az oldal tetejére