Cukros fonott kalács

2013. július 29.

Cukros fonott kalács

Hozzávalók:
1 kg félfogós liszt (fele-fele arányban rétes- és finomliszt)
2 marék cukor
20 dkg vaj
5-6 dl tej
5 dkg élesztő
1 kk só
1 vanília rúd
2 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
1/2 dl olaj

Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a közepébe kis mélyedést készítünk. Ebbe öntünk 1 dl langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és pici cukrot szórunk rá. Pár perc alatt az élesztő felfut. Ezután tesszük bele a tojások sárgáját, a cukrot, a sót, a vaníliarúd kikapart belsejét, a két citrom reszelt héját. Végül belemorzsoljuk a vajat, és dagasztás közben annyi tejet öntünk hozzá, amennyit a tészta felvesz. Addig dagasztjuk, míg elkezd elválni az edény falától. Ekkor teszünk bele 1/2 dl olajat és készre dagasztjuk. A tésztát ezután liszttel meghintjük, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ehhez kb. 30-60 perc szükséges.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és három egyforma cipót formázunk belőle. Mindhárom cipóból egyforma hosszúságú hengereket sodrunk, melyeket a fonás előtt a gyúródeszkára szórt kristálycukorban egyenként megforgatunk. Összefonjuk őket, majd kivajazott tepsibe tesszük és hagyjuk kelni még fél órát. Végül 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Vissza az oldal tetejére