Borscs

2016. április 15.

Borscs

Hozzávalók:
500 g sertés oldalas
2 fej vöröshagyma
1 fél fej fokhagyma
4 db sárgarépa
3 nagyobb  cékla
2 nagyobb burgonya
1 fél fej kisebb káposzta
1 fél zeller gumó
kapor
petrezselyem
30-40 g sűrített paradicsom
1 evőkanál ecet
cukor
egész bors
őrölt bors

babérlevél

Elkészítés
Egy fazékban az oldalast, bő vízben feltesszük főni, ez lesz a leves alapleve. Miután megfőtt,  kivesszük és félretesszük hűlni.  Eközben összevágjuk a zöldséget, a hagymát kockára, minden mást csíkokra, a répát pedig felkarikázzuk. Egy lábosban zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát, amihez hozzáadjuk az egész borsot és a babérlevelet, így együtt pirítva jobban kinyerjük a fűszerek ízét. Ezt követően belekeverjük a paradicsompürét, a répát, a zellert és a céklát. Adjunk hozzá egy kanál cukrot és ezzel pirítsuk le az egészet.  Az alaplébe, amiben az oldalas főtt, öntsük bele a zöldséges alapot, majd adjuk hozzá az ecetet és a zúzott fokhagymát. Forraljuk fel, és ekkor tegyük bele a káposztát és főzzük 15-20 percet. A legvégén adjuk hozzá a kockázott oldalast, a burgonyát és még 10 percet forraljuk. Miután levettük a tűzről ízesítsük az apróra vágott zöldfűszerekkel. Tejföllel, fokhagymával, fekete kenyérrel találjuk.

 

Vissza az oldal tetejére