Bogrács

2014. május 22.

Bogrács

Hozzávalók:
1 kg marha lapocka vagy lábszár
4 fej vöröshagyma (40 dkg)
3 db zöldpaprika
1 gerezd fokhagyma
1 negyed kiskanál majoranna
½ dl bor (vörös is és fehérbor is lehet)
őrölt bors
őrölt pirospaprika

2 dl olaj
1 kg krumpli 

Elkészítés
A húst közepes kockára vágjuk, és serpenyőben, kevés olajon, kis lángon elkezdjük sütni. Amíg a hús sül, egy másik serpenyőben (ha teflont használunk, akkor előbb elkészül) forró olajon 5 percig dinszteljük a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darabokra vágott paprikát. Enyhén megpirítjuk, majd elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Miután rottyant egyet, a húshoz keverjük és kevés vizet öntünk alá, hogy pörkölt sűrűségű szaftunk legyen. Sózzuk és lefedve puhára pároljuk. Közben a burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk és sós vízben félpuhára főzzük.

Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megborsozzuk, beleszórjuk a majorannát, és aláöntjük a bort, majd 10 percig összeforraljuk. 10 perc elteltével beletesszük a félpuha burgonyát is és a krumpliléből csak annyit adjunk az ételhez, hogy pont ellepje. Ekkor már nem kell kevergetni. Fél órát együtt főzzük a húst a burgonyával, és amikor a hús is megpuhult, el is készült az étel. Hagyjuk egy keveset pihenni, salátával tálaljuk.

Vissza az oldal tetejére