Bikk-makk kökénykoszorú

2019. január 07.

Hozzávalók 4 személyre:
Kelt tészta:
30 dkg liszt
2 dl langyos 2,8 %-os tej
2 evőkanál étolaj
1 evőkanál kristálycukor
2,5 dkg élesztő
1 tojássárgája
1 kávéskanál só


Töltelékhez:
kökénylekvár
4 evőkanál folyékony méz
1 kávéskanál fahéj
5 dkg tisztított, pirított bükk makk


Tetejére:
1 egész tojás
1-2 evőkanál porcukor

1 dl tejbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, majd megvárjuk, hogy felfusson. A liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd végül a felfutatott élesztőt is. Fényesre dagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha egy gombócba összeáll, és elválik az edény falától. 40 percig letakarva kelesztjük egy olajjal kikent edényben. A megkelt tésztát vékonyra, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük kökénylekvárral, megcsurgatjuk mézzel, kicsit fahéjjal hintjük, majd egyenletesen rászórjuk az egészben hagyott, tisztított makkot.
Óvatosan, szorosan feltekerjük, a tetején hosszanti irányba bevágjuk, a két végénél 3-3 cm-t épen hagyva. Megfelezve, egymásba fordítva a két szálat összefonjuk. Kiolajozott öntöttvas serpenyőbe helyezzük, felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőbe helyezzük. 180 fokon, légkeverésen 40-45 perc alatt sütjük meg egy olajozott öntöttvas edényben.
Miután megsült, a tálalásig várva kihűtjük, hogy szelni lehessen, és megszórjuk porcukorral.

Vissza az oldal tetejére