Báránygulyás, medvehagymás nokedlivel, sült gombákkal
Hozzávalók:
8 főre
1 kg vegyes bárányhús (lapocka, csülök, hasaalja)
3 liter alaplé (kb 1 kg vegyes báránycsontból mi is megfőzhetjük, kevés húsleveszöldséggel, szemes borssal, a csontokat előzőleg érdemes 200 fokos sütőben megpirítani)
5 dkg kiváló minőségű fűszerpaprika, lehetőleg házi
2-3 szép répa
3-4 burgonya
1 zöldpaprika
1 paradicsom
2 hagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg vegyes, erdei gomba
5 dkg vaj
10 dkg zsír
só
babér
köménymag
Elkészítés
A zsírt tegyük egy fazékba és adjuk hozzá a szemes köményt. Addig melegítsük, míg a kömény kipattog, csak ekkor tegyük bele az apró kockára vágott hagymát, kicsit később a fokhagymát és a babért is. A paprikát vágjuk apró kockára, a paradicsomot hámozzuk meg, majd ezeket is adjuk hozzá a hagymához.
A 2×2 cm-esre vágott húst ebben a pörköltszaftban főzzük majdnem teljesen puhára, a fűszerpaprikát csak ekkor tegyük bele, hogy ne főzzük hosszasan, fölöslegesen.
Ha a paprika színe kioldódott, dobjuk bele a kockára vágott zöldségeket és öntsük fel az alaplével, lassú tűzön forraljuk fel, állítsuk be az ízét, majd szaggassuk bele a nokedlit is.
A végén a gombát kevés olajban pirítsuk meg, dobjunk hozzá egy darabka vajat, sózzuk, borsozzuk és tálaláskor szórjuk a levesre.
A nokedli:
2 tojás
2 kanál tejföl
két csipet só
annyi liszt amennyit felvesz, hogy kellemesen lágy nokedlitészta legyen belőle
A nokedlit külön főzzük meg, és csak tálaláskor tegyük a levesbe hogy ne ázzon szét és ne szívja fel a levet.
Egy karéj ropogós, puha bélű kenyér azért legyen kéznél tunkolni… 🙂