Báránygulyás

2015. április 03.

Báránygulyás, medvehagymás nokedlivel, sült gombákkal

Hozzávalók:

8 főre

1 kg vegyes bárányhús (lapocka, csülök, hasaalja)

3 liter alaplé (kb 1 kg vegyes báránycsontból mi is megfőzhetjük, kevés húsleveszöldséggel, szemes borssal, a csontokat előzőleg érdemes 200 fokos sütőben megpirítani)

5 dkg kiváló minőségű fűszerpaprika, lehetőleg házi

2-3 szép répa

3-4 burgonya

1 zöldpaprika

1 paradicsom

2 hagyma

2 gerezd fokhagyma

30 dkg vegyes, erdei gomba

5 dkg vaj

10 dkg zsír

babér

köménymag

 

Elkészítés

A zsírt tegyük egy fazékba és adjuk hozzá a szemes köményt. Addig melegítsük, míg a kömény kipattog, csak ekkor tegyük bele az apró kockára vágott hagymát, kicsit később a fokhagymát és a babért is. A paprikát vágjuk apró kockára, a paradicsomot hámozzuk meg, majd ezeket is adjuk hozzá a hagymához.

A 2×2 cm-esre vágott húst ebben a pörköltszaftban főzzük majdnem teljesen puhára, a fűszerpaprikát csak ekkor tegyük bele, hogy ne főzzük hosszasan, fölöslegesen.

Ha a paprika színe kioldódott, dobjuk bele a kockára vágott zöldségeket és öntsük fel az alaplével, lassú tűzön forraljuk fel, állítsuk be az ízét, majd szaggassuk bele a nokedlit is.

A végén a gombát kevés olajban pirítsuk meg, dobjunk hozzá egy darabka vajat, sózzuk, borsozzuk és tálaláskor szórjuk a levesre.

 

A nokedli:

2 tojás

2 kanál tejföl

két csipet só

annyi liszt amennyit felvesz, hogy kellemesen lágy nokedlitészta legyen belőle

A nokedlit külön főzzük meg, és csak tálaláskor tegyük a levesbe hogy ne ázzon szét és ne szívja fel a levet.

Egy karéj ropogós, puha bélű kenyér azért legyen kéznél tunkolni… 🙂

 

 

Vissza az oldal tetejére