Bábolnai szárnyas esszencia

2016. március 23.

Bábolnai szárnyas esszencia

 

Hozzávalók:

(10 fő részére)

 

1 db tyúk (tisztítva, zsigerelve)

1 fej fokhagyma

2 fej vöröshagyma

3 db sárgarépa

2 db fehérrépa

1 db zeller

1 csomag kész réteslap (200 g)

sertészsír

petrezselyemzöld

 

Fűszerek:

só, egész feketebors, őrölt feketebors, őrölt szerecsendió, őrölt gyömbér

 

Elkészítés

A tyúkot félbevágva, zsírzóját kivágva annyi hideg vízben feltesszük főni, amennyi ellepi. Lehabozzuk, a tűzhely lángját visszavesszük annyira, hogy csak gyöngyöző forrással főjön. A zöldségeket megtisztítjuk, félbevágjuk és az egyik hagymával és a fokhagymával beletesszük a levesbe. Sózzuk, teszünk bele 10-15 szem egész feketeborsot, fél kávéskanálnyi őrölt szerecsendiót és őrölt gyömbért. 3-4 órán keresztül főzzük, amíg a tyúk meg nem puhul. A húst és a zöldségeket kiszedjük, a levet hagyjuk ülepedni kb. negyed órát, majd leszűrjük, amennyiben sok a zsírja, lezsírozzuk. A leveszöldségeket tetszőleges alakúra vágjuk, a tyúkot kicsontozzuk. A húst minél finomabbra vágjuk, esetleg daráljuk, de ne túl finomra. Ne legyen pépes, legyen inkább darabos állagú. Annyi zsírt rakunk hozzá, amennyi összetapasztja – kicsit krémessé tegye, mintha rillettet csinálnánk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, teszünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet és a maradék vöröshagymát. A kész réteslapot kiterítjük, megkenjük olvasztott sertészsírral, ráhelyezzük a másik lapot, szintén megkenjük. Erre rálapogatjuk a húsos tölteléket, összetekerjük, megkenjük olvasztott zsírral és kizsírozott tepsibe helyezzük. 180 fokos sütőben 15-20 percig aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, felkarikázzuk. A húsos réteseket egy tányérba tesszük a felvágott leveszöldséggel együtt, rámerjük a forró levest, és megszórjuk petrezselyemzölddel.

Vissza az oldal tetejére