Almás-diós pite, cider szósszal
A tészta hozzávalói:
200 g finomliszt
100 g vaj sótlan, hideg)
5 dkg cukor
1 db tojássárgája
3 evőkanál víz (hideg)
1 csipet só (csipetnyi)
A töltelék hozzávalói:
3-4 db alma
1 teáskanál fahéj
fél bögre barnacukor
fél bögre darált dió (ne túl apróra daráljuk, inkább darabosabbra)
Elkészítés
A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, majd belemorzsoljuk a kockára vágott vajat. Elkezdjük összegyúrni, ezután tesszük bele a tojássárgáját, a vizet és addig gyúrjuk, míg homogén állagú lesz a tészta. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, legalább 30 percre.
Piteformára kinyújtjuk a tésztánkat, és egy villával megszurkáljuk és vakon (sütőpapírra helyezett száraz bab nehezékkel) 10-15 percet elősütjük.
Közben az almákat meghámozzuk, a magházaikat eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy nagyobb tálba összekeverjük a cukrot a fahéjjal és a dióval, majd az almákat meghempergetjük a diós-cukros-fahéjban. Az így kapott almaszeleteket az elősütött tésztára helyezzük körkörös formában. A maradék diós-cukros-fahéjas elegyet a piténk tetejére szórhatjuk.
Alufóliával letakarva először 30 percig sütjük, majd levesszük az alufóliát és további 10-15 percre visszatesszük a sütőbe.
Cider szósz
Hozzávalók:
1 üveg édes cider
ízlés szerint egy kevés barna cukor
2 cent pálinka
1 evőkanál vaj
1 evőkanál kukoricakeményítő
Elkészítés
Egy edénybe feltesszük a tűzre a cidert, amiben felolvasztjuk a cukrot és a vajat. A 2 cent pálinkában feloldjuk a kukoricakeményítőt és a ciderrel együtt picit összeforraljuk.