Almás-diós pite, cider szósszal

2015. november 26.

Almás-diós pite, cider szósszal

A tészta hozzávalói:

200 g finomliszt

100 g vaj sótlan, hideg)

5 dkg cukor

1 db tojássárgája

3 evőkanál víz (hideg)

1 csipet só (csipetnyi)

 

A töltelék hozzávalói:

3-4 db alma

1 teáskanál fahéj

fél bögre barnacukor

fél bögre darált dió (ne túl apróra daráljuk, inkább darabosabbra)

 

Elkészítés

A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, majd belemorzsoljuk a kockára vágott vajat. Elkezdjük összegyúrni, ezután tesszük bele a tojássárgáját, a vizet és addig gyúrjuk, míg homogén állagú lesz a tészta. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, legalább 30 percre.

Piteformára kinyújtjuk a tésztánkat, és egy villával megszurkáljuk és vakon (sütőpapírra helyezett száraz bab nehezékkel) 10-15 percet elősütjük.

 

Közben az almákat meghámozzuk, a magházaikat eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy nagyobb tálba összekeverjük a cukrot a fahéjjal és a dióval, majd az almákat meghempergetjük a diós-cukros-fahéjban. Az így kapott almaszeleteket az elősütött tésztára helyezzük körkörös formában. A maradék diós-cukros-fahéjas elegyet a piténk tetejére szórhatjuk.

Alufóliával letakarva először 30 percig sütjük, majd levesszük az alufóliát és további 10-15 percre visszatesszük a sütőbe.

Cider szósz

Hozzávalók:

1 üveg édes cider

ízlés szerint egy kevés barna cukor

2 cent pálinka

1 evőkanál vaj

1 evőkanál kukoricakeményítő

 

Elkészítés

Egy edénybe feltesszük a tűzre a cidert, amiben felolvasztjuk a cukrot és a vajat. A 2 cent pálinkában feloldjuk a kukoricakeményítőt és a ciderrel együtt picit összeforraljuk.

 

Vissza az oldal tetejére