Zsófia torta

2015. március 13.

Zsófia torta (túrótorta)

Hozzávalók:

A piskótához:

3 tojás

6 dkg cukor

7 dkg liszt

2 dkg kakaópor

csipet sütőpor

 

A sárgakrémhez:

1 vaníliás pudingpor

8 dkg cukor (3 evőkanál)

½ liter tej

2 tojás fehérje

6-8 dkg cukor

20 dkg zsíros tehéntúró

½ citrom, lereszelt héja

 

A grillázshoz:

10 dkg cukor

3 dkg őrölt mák

3 dkg szezámmag

3 dkg vágott mandula (készíthetjük dióval is)

 

A tetejére:

élesztős, leveles tészta

cukor

fahéj

 

házi ribizli lekvár vagy bármilyen pikáns, savanykás gyümölcslekvár

 

Elkészítés

Először a piskótát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a cukor 2/3ával kemény habot verünk. A cukor 1/3-át a tojások sárgáival kikeverjük és óvatosan a habba forgatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakóporral, majd kanalanként ezt is a habhoz keverjük. Óvatos mozdulatokkal forgassuk a lisztet a tojásos habba, hogy ne törjön meg, mert akkor lesz szép a piskótánk. Kivajazott, sütőpapírral bélelt kerek tortaformába öntjük és 180 fokos, előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

 

Amíg a sül a piskótánk elkészítjük a sárgakrémet. A vaníliás pudingport kevés tejjel és 3 evőkanál cukorral simára keverünk és az előírás szerint, folyamatos keverés mellett a felforrósított tejhez keverjük, majd lehúzzuk a tűzről. Amíg a puding forró, hozzáadjuk a cukorral felvert tojásfehérjét és hagyjuk kihűlni. Amikor langyos akkor adjuk hozzá reszelt citromhéjjal elkevert túrót. Ha nem sikerült, jó zsíros túrót vásárolnunk, és darabos, száraz a túrónk, akkor célszerű jól áttörni, mielőtt a krémbe keverjük, vagy azt is a tojások felvert habjához hasonlóan, a még forró krémbe keverni és a melegtől szép sima és egyenletes lesz.

 

Közben kisütjük a leveles tésztát. Ez kerül majd a tortánk tetejére. Ha nincs élesztős leveles tésztánk, akkor a hagyományos leveles tésztából is készíthetjük. Lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 3-5 mm vékonyra nyújtjuk, és azt a tortakarimát, amibe később töltjük majd a tortát, ráhelyezzük és nagyjából a karimától 1 centire körbevágjuk. (Azért kell a +1 centi, mert sütéskor egy kicsit össze fog még ugrani.) A lapot nagyon sűrűn, villával megszurkáljuk szinte lyuk lyuk hátán legyen, majd megkenjük felvert tojással, a tetejére pedig fahéjas cukrot szórunk és 180 fokon, 15 perc alatt kisütjük.

 

Végül elkészítjük a grillázst. 10 dkg cukrot karamellizálunk, amikor szép világosbarnára olvadt a cukor, akkor belekeverjük a mákot, a szezámmagot és a mandulát, majd egy kiolajozott lábosba vagy tepsibe öntjük, és megvárjuk, amíg kihűl. Ezután nyújtófával nagyon apróra törjük, vagy ledaráljuk, de botmixerrel is apróra törhetjük.

 

A legvégén összeállítjuk a tortát. A piskóta lapot kettévágjuk. Az egyik lapot elhelyezzük a tortaforma aljára és ráhelyezzük a karimát. Megkenjük a piskótát a lekvárral, egyenletesen rászórjuk a grillázs felét, majd a túrós krém felét kenjük rá. Ezután ráhelyezzük a piskótalap másik felét, majd ugyanígy rétegezzük, mint az előzőt.

A leveles tésztát felszeleteljük, mintha tortát szeletelnénk és a krém tetejére egyenként ráhelyezzük a háromszögletű lapokat. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd levesszük a karimát és máris szeletelhetjük a tortát.

 

Vissza az oldal tetejére