Zöldséges pite

2015. november 20.

Zöldséges pite

 

Hozzávalók:

Pitetészta

25 dkg liszt

15 dkg vaj

1 tojás,

1 ek. víz

1 kk. só

1 kk. cukor

 

Töltelék

2 kisebb cukkini

2 sárgarépa

2 burgonya

1 szál újhagyma

 

Öntet

4 tojás

3 dl zsíros tejszín

10 dkg sajt

 

Elkészítés

A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Figyeljünk rá, hogy ne dolgozzunk vele túl sokáig, hiszen a vaj gyorsan olvad, amitől a tésztánk nehezen kezelhetővé válik. Ha a pite alapja összeállt, kézzel nyomkodjuk bele a sütőformába. Nem szükséges kinyújtani, kézzel is tökéletesen el tudjuk oszlatni a pitetálban. Ezután kétféleképpen folytathatjuk a műveletet. Elősüthetjük a tésztát, de akkor mindenképpen valamilyen súlyt kell használnunk, hogy ne levegősödjön fel. Süthetjük azonban együtt a töltelékkel is, ekkor alaposan szurkáljuk meg a tésztát egy villával.

A cukkiniket, a sárgarépát és a burgonyákat szeleteljük vékony, hosszú darabokra, és rendezzük őket szép kör alakba a tésztán. Először a cukkinivel kezdjük, az lesz a sorvezető, majd tegyük közé a többi zöldségből vágott vékony szálakat. (A cukkínit zöldséggyaluval, a sárgarépát pedig zöldséghámozóval lehet szép vékony csíkokra vágni.) Végül az apróra vágott újhagymát is szórjuk a zöldségek közé. Az ételt az öntettel fejezzük be. Először pici sóval habosra verjük a tojásokat, amiben jól elkeverjük a tejszínt és a lereszelt sajtot is.  Ezzel öntözzük meg a pitét. Figyeljünk, hogy mindenhová jusson belőle. Ezután mehet is a sütőbe, ahol 180 fokon 20-25 perc alatt a zöldségek megpuhulnak, a tejszínes-tojásos keverék pedig rezgőssé válik.

Vissza az oldal tetejére