Zöldfűszeres, gombás halleves

2014. november 28.

Zöldfűszeres, gombás halleves

Hozzávalók ( 10 adaghoz):

1, 5 kg halcsont

1 db keszeg

30 dkg pontyfilé

30 dkg harcsafilé

3 evőkanál vaj

5 evőkanál olíva olaj

4 db babérlevél

6 szál kakukkfű

5 szál rozmaring

4 db sárgarépa

1 kisebb zellergumó

2 szál angol zeller

1 fej vöröshagyma

1 fej fokhagyma

2 evőkanál paradicsompüré

5 dl csopaki, száraz fehérbor

15 dkg lebbencs tészta

20 dkg vargánya

15 dkg szegfűgomba

1 evőkanál frissen vágott kapor

3 dl tejföl

Elkészítés

A halcsontokat és a keszeget megpirítjuk a vaj és az olaj keverékén. Hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet, rozmaringot, a félbe vágott vöröshagymát, fokhagymát, illetve a paradicsompürét és a zöldségeket. 5-6 perc pirítás után hozzáadjuk a fehérbort. A bort a felére beforraljuk, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. 1,5-2 órán át főzzük, közben kivesszük belőle a megfőtt sárgarépákat és feldaraboljuk, majd a levet leszűrjük. A lebbencs tésztát serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk. A hal alaplevet visszatesszük a tűzre, sóval, finomra vágott rozmaringgal, kakukkfűvel ízesítjük, beletesszük a kockára vágott vargányát és az egészben hagyott szegfűgombát. Hozzáadjuk a tésztát és a felkockázott ponty- és harcsahúst, illetve a feldarabolt sárgarépát. Az egészet készre főzzük, majd tálalás előtt kapros tejfölt keverünk hozzá.

 

Vissza az oldal tetejére