Vízen kullogó

2013. június 27.

Vízen kullogó

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 egész tojás
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 dl olvasztott zsír 
2-3 ek. zsír a konyharuhára
2 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 kk. só
50 dkg kristálycukor

Elkészítés
A tejfölben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztből a tojásokkal, a felfuttatott élesztővel, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, a citromlével a sóval, zsírral tésztát dagasztunk.

Figyeljünk, hogy a zsír épp csak langyos, alig-alig folyékony legyen, különben a tészta lágyabb lesz, mint szeretnénk.

Kelesztés
Kisebb asztalterítőt vagy konyharuhát alaposan megkenünk zsírral. A közepére ültetjük a tésztát, és batyut készítünk belőle úgy, hogy a konyharuha sarkait szorosan összekötjük, de azért hagyunk helyet a tészta növekedésének. Nagy fazék vagy vödör szobahőmérsékletű vízbe rakjuk. Először lesüllyed a batyu, majd ahogy kel a tészta, billegve feljön a víz tetejére. Ezért hívják vízen kullogónak is. Ekkor már biztosak lehetünk abban, hogy megkelt. Ez hosszabb időt vesz igénybe, mint egy átlagos kelt tészta, de várjuk ki türelmesen. A víz alatt, a levegőtől elzárva sok-sok kicsi buborékot képez az élesztő, így lesz a tészta is különlegesen finom szerkezetű.

Formázás, sütés 

Az alaposan meglisztezett gyúródeszkára a kendőből óvatosan kiborítjuk a tésztát, átgyúrjuk, és nagyjából egy-másfél centisre kinyújtjuk. két-három centis csíkokra vágjuk. 
A deszkára kiszórjuk a kristálycukrot. A kis tésztadarabokat hosszúkásra sodorjuk a cukorban, majd csigaformára tekerjük, és kizsírozott sütőlapra tesszük. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményeket.

Még melegen ajánlott kiszedni a tepsiből a csigákat, mert a karamell hidegen odaragadhat a sütőlaphoz, és kiemeléskor széttöredezhet a belül finom, puha állagú sütemény.

Vissza az oldal tetejére