Vaszilopita

2016. december 29.

Hozzávalók:

1 pohár tej
2 pohár cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 pohár puha vaj
4 kávéskanál sütőpor
3 pohár liszt
4 tojás
1 narancs és egy citrom reszelt héja vegyesen
1/2 pohár mandula hámozatlan és sótlan és dió darálva (mindkettő kicsit durvára daráljuk)
1 érme (pénzérme is lehet, de mindenképpen csomagoljuk be alufóliába)
ízlés szerint fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, csipet őrölt csillagánizs

A tojásokat szétválasztjuk. A puha vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzádolgozzuk a tojások sárgáját, a tejet, narancs és citromhéjat majd a sütőporral elkevert lisztet, majd a mandula- és diódarát, végül a felvert tojásfehérjét. Belerejtjük az érmét.  Kerek formában kb. 24 cm-es, 180 fokon 50 percig, illetve tűpróbáig sütjük. Ha nagyon sül és még a belseje nyers, letakarhatjuk egy darab zsírpapírral.

A Vaszilopita tradicionális görög újévi sütemény, csak erre az alkalomra sütik. Újévkor minden görög házban felvágják, ezzel megáldva a házat és szerencsét hozva az új évre. A vaszilopitának nagyon sok fajtája ismeretes, édes és sós változatot is sütnek erre az alkalomra.

A süteménybe belesütnek egy érmét, aki ezt az érmét a szeletében megtalálja az egész évben szerencsésnek mondhatja magát. A süteményen mindig szerepel valamilyen formában az új év számjegyekben vagy/és az újévi köszöntés: Καλη χρονια!, vagyis Jó évet!.

Vissza az oldal tetejére