Vaníliás csiga

2017. május 16.

Hozzávalók:

A tésztához:

1 db élesztő
2 ek. kristálycukor
3 ek. kefir vagy aludttej
2 tojássárgája
5 dl tej
liszt
1 dl olaj


A töltelékhez:

2 cs. vaníliás cukor
kristálycukor
15 dkg vaj

 

 

Az élesztőt a cukorral, a kefirrel és a tojások sárgájával simára keverjük egy habverő segítségével. Hozzáöntünk 5 dl kézmeleg tejet,  majd 20 dkg  lisztet is. Ezeket is elkeverjük, majd 15 percig langyos helyen pihentetjük, hogy a kovász felfusson. Ha már jó habos, adunk hozzá egy kevés sót is. Annyi liszttel dagasztjuk be, hogy egy jól formázható, közepes keménységű tésztát kapjunk. Dagasztás közben a kezünket folyamatosan olajozzuk, így zsiradék is kerül a tésztába, és nem fog a kezünkhöz ragadni. 20 percig kelesztjük, majd visszadagasztjuk, és hagyjuk teljesen megkelni.
Ezután egy jól meglisztezett deszkára borítjuk, és két részre osztjuk.
Mindkét részt külön-külön a tenyerünk segítségével megnyújtjuk, és puha vajjal megpötyögtetjük, majd a vaníliás cukorral elkevert kristálycukorral megszórjuk. A széleit behajtjuk, óvatosan feltekerjük, és hat egyenlő részre vágjuk. Ezeket a részeket egy kicsit még kinyújtjuk, és még egyszer feltekerjük. Kivajazott tepsibe tesszük őket, és hagyjuk még egy kicsit kelni.
180 fokon 35-40 perc alatt pirosra sütjük őket. A sütési idő felénél cukros tejjel locsoljuk meg a csigákat.
Összesen 12 csiga lesz ebből az adagból.
Vissza az oldal tetejére