Vadnyúl vadas mártással és zsemlegombóccal

2019. január 28.

Hozzávalók 4-6 személyre:


1 vadnyúl gerince és combjai
10 szelet házi füstölt szalonna

1-2 fej fokhagyma
10 db sárgarépa
3 db zöldség (fehérrépa)
1 közepes fej vöröshagyma
1 tk. egész bors
1 tk. boróka bogyó
3-4 db babérlevél


A mártás ízesítéséhez: cukor, ecet, mustár


A rántásához: zsír, liszt


A gombóchoz:
4 zsemle
olaj, só
3 tojás
30-40 dekányi rétesliszt
lestyán, majoranna, petrezselyem, őrölt bors

A megtisztított, lehártyázott nyulat a húsleveshez hasonlóan hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, szűrőkanállal leszedjük a
habját. Ízesítjük sóval, vöröshagymával, teatojásba tett borssal, babérlevéllel, majd kb. fél órányi főzés után hozzáadjuk a
megtisztított, feldarabolt répát és zöldséget. Újabb fél órányi főzés után váltott hideg vízben lehűtjük. Két napon át hagyjuk
pácolódni a lében.
Ezután a léből kiszedjük a húst, sózzuk, enyhén borsozzuk. Disznózsírral kikent, szalonnával beborított tepsibe helyezzük a
tartóban hagyott fűszerekkel együtt. Tetejére is szalonna kerül. Fokhagymával is megtűzdelhetjük a húst. A pácléből öntünk alá egy keveset. Sütés közben azzal locsolgatjuk. Először fedő alatt pároljuk, aztán fedő nélkül pirítjuk. A zöldségeket lével együtt lábasba rakjuk. Ha szükséges, főzzük egy kicsit. Végül botmixerrel pépesítjük. Sóval, mustárral, kevés ecettel, karamellizált cukorral ízesítjük. Zsemleszínű rántást készítünk, mellyel besűrítjük.
A zsemlegombóchoz az előző nap megvásárolt zsemléket kockákra vágjuk, majd olajon megpirítjuk. (Ha nagyon apró darabok is vannak a kockák között, már előtte, de ha szükségesnek látjuk akár utána is megszabadulhatunk tőlük egy nagy lyukú szűrővel.) Miután kicsit hűlt, hozzáütjük a tojásokat, beleszórjuk a fűszereket, rétesliszttel és ha maradt a páclével, ha nem maradt vízzel összegyúrjuk. Sós, olajos vízben megfőzzük.

Vissza az oldal tetejére