Vadkacsa pástétom

2014. december 12.

Vadkacsa pástétom

Hozzávalók

Először levest főzünk a húsból, ennek hozzávalói:

3 egész, konyhakész vadkacsa

3-4 gerezd fokhagyma

sárgarépa

fehérrépa

vöröshagyma

zellergumó

 

A pástétomhoz:

1 főtt tojás

10 dkg vaj

fél citrom leve

fokhagyma

bors

piros arany

 

Elkészítés

A szokásos módon húslevest készítünk a vadkacsákból a zöldségekkel. A kacsákat feldaraboljuk, a bőrt lefejtjük a húsról, melyből kiváló tepertőt süthetünk. Először hideg vízben feltesszük a húst és megvárjuk, hogy felforrjon. Ha intenzívebb húslevet szeretnénk készíteni, akkor kicsit sűrűbb levest főzzünk, ne túl sok vízzel öntsük fel. Amikor már forr a víz, lehabozzuk és tetszés szerint bezöldségezzük, sózzuk. Természetesen minél több, változatosabb zöldségeket használunk, annál ízletesebb lesz a levesünk. Az az ideális, ha jó aromás lesz a húslé, ami azért fontos, mert ezzel fogjuk még hígítani a pástétomot. Amikor a hús puhára főtt és kissé kihűlt, külön edénybe szedjük ki a levesből a főtt húst és a főtt zöldségeket. A csontokról fejtsük le a kacsa húsát, ügyeljünk, hogy az apró kis csontokat is vegyük ki, mert nagyon kellemetlen, ha véletlenül benne marad és ráharapunk. Ezután húsdarálón daráljuk le, először a húst, utána a főtt zöldségeket, majd a megtisztított, főtt tojást, végül a vajat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a fél citrom levével ízesítsük a masszát, majd alaposan dolgozzuk össze. (Természetesen egyéni ízlés szerint is fűszerezhetjük: mustárral, zöldfűszerekkel.) Ha lágyabb, kenhetőbb pástétomot szeretnénk készíteni, akkor több húslevet adagoljuk hozzá. Ha inkább a vághatóbb pástétomot szeretjük, akkor kevesebb levessel dolgozzuk össze, majd tegyük hűtőbe. Pár óra elteltével, amikor az ízek jól összeértek, fogyasztható is. Maximum 1 hétig tárolható hűtőszekrényben.

 

Nemcsak vadkacsából készíthetünk hasonló módon pástétomot, hanem bármilyen vadhúsból: vadnyúl, fácán, szarvas, vaddisznó. Sőt, akár sült vadhúsból is! Abban az esetben egy lédús sültet készítsünk, majd daráljuk és ízlés szerint fűszerezzük.    

Vissza az oldal tetejére