Vadhúsos szendvics, kucsmagomba-duxelle, körte-ecetben marinált lilahagyma, mézes saláta turbolyával és korianderrel

2018. május 14.

Hozzávalók a húspogácsához:
70 dkg vaddisznóhús (comb, lapocka)
30 dkg zsírszalonna (a vadhűtőházakban néha lehet kapni kockázott vaddisznó-zsírszalonnát, ezzel tökéletes. Ha nem kapunk, vegyünk sertés zsírszalonnát helyette)
2 dkg só
1 dkg bors
1 dkg füstölt pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
10 ágacska kakukkfű
1 ág rozmaring
1 db bio citrom héja

A gomba duxelle-hez:
1 kg kucsmagomba (vagy más erdei gomba)
1 dl olaj
100 g vaj
frissen tört bors
1 kávéskanál só
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 fej hagyma, nagyon apróra vágva
1 csokor petrezselyem, apróra vágva
1 dl 30 %-os vagy magasabb zsírtartalmú tejszín

Az összeállításhoz:
hamburgerzsemle vagy magos zsemle

A tálaláshoz:
Lilahagyma vékonyra vágva, 5 %-os körte-ecettel meglocsolva, kevés sóval megszórva
Mindenféle friss saláta lemosva, leszárítva, levelekre tépkedve (lollo, ruccola, szívsaláta, bébispenót, sóskalevél, porcsin, madársaláta, bébiparadicsom, stb.). Az ízesítéshez használjunk egy csipet sót, frissen darált borsot, egy kanálka mézet, kevés olajat és egy kanálka körteecetet, majd szórjuk meg frissen vágott turbolyával, korianderzölddel

A húst felkockázzuk, és a zsírszalonnával felváltva közepes lyukú darálón ledaráljuk.
Rádobjuk a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a kakukkfű letépkedett leveleit, az apróra vágott rozmaringot, a mozsárban finomra tört fűszereket, egy kevés frissen reszelt citromhéjat. Alaposan átkeverjük és legalább egy órára félretesszük pihenni.
A gombát szárazon megtisztítjuk (ha kell, közvetlenül felhasználás előtt szűrőbe téve vízben átmoshatjuk), majd feldaraboljuk. A salátaleveleket lemossuk, és leszárítjuk.
Felforrósított serpenyőben fele vaj- fele olaj keveréken aranysárgára dinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a fokhagymát és a gombát. Megszórjuk sóval, borssal, az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd egy kevés tejszínnel beforraljuk. Amikor kész, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk turbolyával.
A húsból egyforma méretű, lapos pogácsákat készítünk és forró serpenyőben – saját zsírjában – megsütjük. A hamburgerzsemléket kettévágjuk, vágott felükkel lefelé a serpenyőben, a burgerek zsírjában átmelegítjük.
Összeállítás: tegyünk legalulra egy kanál gombát, rá a húspogácsát, friss salátaleveleket, erre a körte-ecetben marinált lilahagymát, majd végül összezárjuk a zsemlét. Segítségképpen szúrjuk keresztül egy fapálcikával. Mellé salátát kínáljunk.

Vissza az oldal tetejére