Tyúkhúsleves

2014. március 28.

Tyúkhúsleves

 

Hozzávalók

1 db konyhakész tyúk

1 kg sárgarépa

2-3 db fehérrépa

1 db zellergumó

1 db karalábé

1 fej vöröshagyma

1 fej fokhagyma

1 db paradicsom

1 db zöld paprika

1 fél, kisebb fej kelkáposzta

1 szelet, friss gyömbér

1 csokor petrezselyem zöld, vagy zeller zöld

pár szál lestyán

szemes bors

frissen reszelt szerecsendió vagy egy kis csipet, őrölt

sáfrány, nagyon minimális

aki szereti, cseresznyepaprikát is tehet bele

 

 

Elkészítés

Először feldaraboljuk a konyhakész tyúkot. A fejét levágjuk és a nyakából kihúzzuk a légcsövét, majd a hátára fektetjük. Következő lépésben levágjuk a combokat. A melle és a combja között lévő vékony bőrnél lefelé vágunk egészen a comb aljáig, majd egy erős mozdulattal kifordítjuk a combot és most már a csont körül könnyen körbe tudjuk vágni a húst. Miután combját levágtuk következnek a szárnyak. Ha szeretjük, hogy legyen egy kis szárnycombja, akkor úgy vágjuk körbe a szárnyakat, hogy egy kis húst kanyarítsunk hozzá a mellből. A hátat két darabban tudjuk csak levágni a mellétől. Hátulról benyúlunk a késsel addig, a bordák és mell közé, ahonnan a combokat levágtuk és a kés hegyét a combok helyén kifelé szúrjuk, majd végigvágjuk ezt a nem túl vastag, inkább hártyás részt is mindkét oldalon. Ezután erőteljesen szétfeszítjük a mellet és a hát hátsó részét. Amikor már az inak elengedtek, késsel a csontok között levágjuk a hát hátsó részét. A farok résznél kivágjuk a zsírmirigyet.

Ezután a maradék hátat és elválasztjuk, ami hasonlóan történik, mint az előbb, csak most a szárnyak helyén szúrjuk ki a kést és a bordákat átvágva mindkét oldalon kettéválasztjuk a húst a csontoktól. Amikor ez megvan ismét erőteljesen szétfeszítjük és a csontok között a késsel lemetszük a tyúk hátát. A bordák közül kivesszük a két tüdőt és a lépet is. Ha a nyakat le szeretnénk választani a háttól, akkor ezt csak bárddal tudjuk megtenni.

 

A húst alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. (3 kg húshoz, kb.: 6 liter víz szükséges.)Amikor elkezd forrni a habját egy szűrővel leszedjük  Nagyon alaposak legyünk, mert zavaros lehet a levesünk, ha nem tisztítjuk meg a habtól. Ezután beletesszük a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, paprika, paradicsom, kelkáposzta). A vöröshagymáról csak egy réteg héjat vegyünk le, alaposan mossuk meg, a többit hagyjuk rajta, mert a szép vörösesbarna héjból, szebb színe lesz a levesünknek. A fokhagymát is hagyjuk egészben csak a felső réteg, száraz héjat távolítsuk el. Ízlés szerint sózzuk, tegyünk bele egy csipet szemes borsot, a vékony szelet gyömbért, a frissen reszelt szerecsendiót, (ha csak őrölt van otthon, akkor egy késhegynyit), és egy nagyon pici sáfrányt és a legvégén az összekötözött zöldség zöldjét.  

Lassú tűzön, csak gyöngyözve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. (Több óra is szükséges, amíg elkészül, attól függően, hogy milyen öreg volt a tyúk.)

Vissza az oldal tetejére